7 centiméter volt a Duna Esztergomnál – mit is jelent ez?

Zátony Esztergomnál

Mostanában egyre többet hallani a hírekben, hogy a Duna vízállása egyre inkább megközelíti a 0 centimétert. Sokan nem is sejtik, hogy ez nem azt jelenti, hogy a folyó kiszárad, hiszen 0 centiméteres vízállásnál is van víz a mederben.

Alacsony a Duna Esztergomban

Ugyan a vízszint pár napja növekedésnek indult – jelenleg 50 centiméteren áll a folyó – de ez nem azt jelenti, hogy a mederben mindössze fél méter magas vízoszlop csordogál. A vízmércén található nulla pontot, a Wikipédia bejegyzése szerint a meghatározáskor mért legkisebb vízálláshoz viszonyítva határozták meg.

Zátony Esztergomnál

A meder folyamatosan változik, így előfordulnak a 0 pont alatti vízszintek is. A vízmércék nulla pontját a Dunán (és kisebb mellékfolyóin az 1834. évi kisvízszint magasság alapján határozták meg. A nulla pont egyébként a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasságon fekszik.

Virágzó növény a Duna parton

Amikor a folyó normális vízállás jellemző, akkor a mederben akár 8-10 méter víz is lehet. Kisvíz esetén a szakaszoktól függetlenül ez az érték 3-5 méterre csökken. A vízjárás mellé tartozik egy mederkitöltési tényező nevű adat is, amelyen a vízmércén mért legnagyobb vízállás a 100 %-ot, a legkisebb mért vízszint pedig 0 százalékot jelent.

Nagy-Duna sétány Esztergomban

Tehát amikor a vízmércén 7 centimétert látunk, az azt jelenti, hogy az éppen aktuális vízszint 7 centiméterrel magasabb, mint a kisvízkor mért érték.

 

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!