Egyhavi csapadékkal köszöntött be a szeptember

Villám Budapesten

Kissé furcsának hangzik, amit most fogunk írni, de a tavalyi és az idei Bányásznap alapján elmondhatjuk: a dorogi rendezvény nem múlhat el eső, és vihar nélkül!

2017-ben szeptember első hétvégéjén kísértetiesen hasonlóan alakult a forgatókönyv: a tűzijáték alatt ömlött az eső, majd az utcabálon a zuhogó csapadék ellenére több százan mulattak. Idén azonban még durvább helyzet állt elő:

A szombati napon másodfokú riasztást rendeltek el az esztergomi járásra. Órákon keresztül ömlött az eső, lényegében egymás után érték el a délről érkező zivatarok városunkat.

Zivatar érkezik Dorogra 2018. szeptember 1-jén

Kiadós eső hullott

Vasárnap reggelig 40,1 mm csapadék hullott Dorogon, vasárnap 12 mm, hétfőn reggel pedig mindössze 1,6 mm. Azonban városunk mellett több környező településen lehetett látni a vihar okozta sebeket: Pilisjászfalu és Tinnye között nagy mennyiségű hordalékot mosott az útra a víz, Sárisápon kidőlt fa akadályozta a forgalmat, Dobogókő térségénben szintén lezárták az utat.

Nem bírták elnyelni a vizet a csatornák.

Esztergomban a Rákóczi tér környékén ismét autó tengelyéig érő víz hömpölygött, amely bosszúságot okozhatott a lakosoknak is. A nagy mennyiségű csapadék miatt idén már sokadjára, a dorogi Schmidt Sándor lakótelep 31-34 tömbjei előtt a csatornákat is kimosta a víz és még mindig érezni az orrfacsaró bűzt a környéken.

Kenyérmezei-patak vízállása, Esztergom-Kertvárosban. (Forrás: vizugy.hu)

A Kenyérmezei-patak sem bírta elvezetni a hirtelen érkezett nagy mennyiségű vizet: az alapjáraton 10-15 centiméter közötti vízállással „dübörgő” patak pillanatok alatt 50 centiméteresre duzzadt. Az Únyi-patak, amelyben szintén egyre kevesebb víz csordogált, hétvégén szintén több hónapos rekordot döntött: 37 centiméteren tetőzött.

Látványos esőfüggöny szeptember 1-jén

Budapestet sem kímélte

Budapestet sem kímélte a zivatarlánc, az egész hétvégén egyik percről a másikra alakultak ki hol hevesebb, hol pediglen kevésbé heves zivatarok és záporesők. Szinte lehetetlenség volt megmondani pontosan, hogy hol és mikor csaphat le egy-egy zápor vagy zivatar a kerületek bármely részén.

Esztergomi villámárvíz 2018.szeptember 1-én, Szabó Ágnes felvétele.

A 19. kerületben Szombaton és Vasárnap is, hírt adtunk arról, hogy akár percek leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék is lehullhatott. Délelőtti órákban még napsütés volt a jellemző, aztán hirtelen borult égre tekinthettünk fel, és meg is érkezett az eső. Szombaton 20:00 magasságában érte el Kőbányát ,egy nagyobb, hosszabb ideig tartó zivatarlánc amely 1-2 órán keresztül áztatta Budapest ezen területét.

Villám Budapesten

Az eső kíséretében természetesen jelen volt a percenkénti akár több tíz villámlás és a dörgés. Szerencsére károkról nem kaptunk információkat, de elég érdekesen alakult ez a hétvége a Budapesti olvasóink számára is!

Mi várható a folytatásban?

Már hétfőn este megkongatták a vészharangot, ugyanis kedden újabb kiadós eső ígérkezik! Az előrejelzések szerint hajnalban zivatarok ébreszthetnek fel minket és késő délutánig nagyjából 10 milliméter csapadék hullhat!


*