Aszály sújtja térségünket

Június általában 2 időjárási eseményt tartogat magában: 2-3 évente általában árhullám vonul le a Dunán május végén, június elején. A köztes időszakokban viszont csapadékhiány miatt szenved az ország. Idén az utóbbi verzió jött be, hiszen régóta várjuk már a kiadós csapadékot, ami eddig még nem érkezett meg.

A termőföldek megsínylik a csapadékhiányt. Forrás: Pixabay.com

Az OMSZ szerint májusban 61 mm, júniusban pedig 72 mm az átlagos csapadék mennyiség. Idén mi a helyzet? Azt már tapasztaltuk, hogy az átlagnál kevesebb eső esett, de a pontos számok még drámaiabbnak tűnnek.

Májusban 20,5 milliméter csapadék hullott, míg júniusban (06.01-06.13. között) CSAK 4,1 MILLIMÉTER! Ha a mai nappal bezárólag, az elmúlt 30 napot vizsgáljuk, akkor is csak 10,2 milliméternyi csapadékkal kalkulálhatunk. Az aszály súlyossága testközelből is tapasztalható. Június 13.-án felcsaptak a lángok Esztergom-Kertváros területén, és egy elhagyatott épület is leégett. A nagy melegben könnyen meggyulladhat a száraz aljnövényzet is.

A száraz növényzet nagyon könnyen lángra kaphat. Forrás: Pixabay.com

A folytatásban egyenlőre nem várható számottevő csapadék, így fokozottan figyelnünk kell a száraz növényekre. Dorog és Esztergom térségében rengeteg mezőgazdasági terület található, melyeknél fontos lenne a csapadék megérkezése Milyen idő lesz az elkövetkező napokban? Előrejelzésünkből megtudhatod!

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!