Tombolt a vihar, fél havi csapadék hullott

Délnyugat felől érkezett egy hullámzó hidegfront, amely a néhány napos kánikulának vetett véget. Országszerte, így térségünkben is sok dolga akadt a tűzoltóknak. Nagy mennyiségű csapadék hullott.

dscn9818

  • Fél havi csapadék zúdult ránk 24 óra alatt: Dorogon 33,5, Sárisápon 41,9 mm hullott
  • Nyergesújfalun és Tatán úttestre szakadt faágak, míg Piliscsabán a rengeteg eső okozott fennakadásokat
  • Pilisvörösváron beázott az újonnan épült vasúti aluljáró, ez miatt egy időre teljesen le kellett zárni a 10-es számú főutat
  • Országszerte mintegy 1200 bejelentés érkezett a viharok következtében
  • Narancsriasztást adott ki az OMSZ felhőszakadás és heves zivatar miatt

Részletek:

11:35  Volt dolga a tűzoltóknak Komárom-Esztergom megyében

Nagyobb kár szerencsére nem történt, de a Katasztrófavédelemhez több bejelentés is érkezett az esti vihar után. Nyergesújfalun és Tatán úttestre szakadt faágak, míg Piliscsabán a rengeteg eső okozott fennakadásokat.


10:34  Szélviharban indult el a Kékszalag

Most rendezik a Kékszalag vitorlázó versenyt Balatonfüred-Zamárdi között. Azonban a tegnap este érkező hidegfront mögött erős, olykor viharos szél fúj a Balatonon. Ezért a szervezők kérik, hogy csak azok induljanak útra, akik rendelkeznek már némi tapasztalattal.


8:52  Az esti vihar az EFOTT-ra is lecsapott

Lecsapott a vihar a fesztiválozókra tegnap este a Velencei-tavi EFOTT fesztiválon. Első hírek szerint az emberek először egy fedett óriás sátorba húzódtak, majd a szervezők kérésére el kellett hagyniuk, mert életveszélyessé vált a sok eső miatt. Az erős vihar sok sátrat tönkretett, kettétört.

A mai programokról egyelőre nincs hír, hogy maradnak-e el koncertek a vihar miatt.


8:24  Szombaton jöhet az újabb eső

Szombaton délkelet felől újabb, nagy mennyiségű csapadék érkezik jelen prognózis szerint. Vasárnap is előfordulhat csapadék, főleg a délelőtti órákban.


8:18  Eláll az eső

Előreláthatólag 9 óráig eláll a csapadék térségünkben.


8:14  Fél havi csapadék esett

Júliusi átlagos csapadékmennyiség 60 mm, ennek a fele esett nagyjából 12 óra alatt.


7:53  Havazott az Alpokban

Az olasz Alpokban kifehéredett a táj a lényegesen lecsökkent hőmérséklet, valamint a hidegfront által érkező csapadék következtében.


7:51  30 mm esett

Térségünkben többfelé 30 milliméter csapadék esett ezidáig. Ez azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 30 liter víz zúdult tegnap este óta. Ma sem kell locsolnunk!


7:50  Rengeteg eső esett

Térségünkben megteltek a vízelvezető árkok, azokból folyik ki a víz. Az utcákon hömpölyög a víz, többfelé vízátfolyások nehezítik a közlekedést.


7:19  Zivatarra ébredhettünk

Térségünkben reggelre újabb zivatarok érkeztek, amelyet felhőszakadás kísér.


5:41  Újabb csapadékzóna érte el térségünket

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően újabb esőzés kezdődött délnyugat felől. Viharos széllökések, 16 Celsius-fok.


23:49  Közvetítésünknek mára vége, köszönjük, hogy velünk tartottak!


23:23  Csendes esővé szelídült a zivatarcella

Közel fél órája, este 11 órakor lehetett hallani az utolsó dörgéseket. A villámtevékenység egyre keletebbre tolódik át, jelenleg Szolnok-Miskolc vonalon van villámparádé. Térségünkben csendes eső esik, olykor erősebb intenzitással.


23:08  Lecsapó villámok a térségünkből

DSCN9818DSCN9837Image12Image15


22:29  5 óra alatt majdnem 10 fokot csökkent a hőmérséklet

hom

Délután 5 órakor még 30,9°C-fokot mérhettünk, addig este 10 órakor már csak 22,0°C-ot mutatott a hőmérő. Jelentős visszaesés.


21:58  Átmeneti csend után újra erősödik a vihar

Este 9 óra után távozott a cella a Pilis irányába, azonban 21:30 után újabb cella érkezett a Bakony-Balaton térségből. Ennek hatására özönvízszerű esőzés kezdődött, folyamatosan villámlik és dörög.


20:31  Folyamatosan esik, gyenge dörgések észlelhetőek

Este 20:00 óra óta változó intenzitással esik, ugyanakkor a hőmérséklet jelentősen esik. 20:30-kor már csak 25,3 fokot mutatott a hőmérő Dorogon. A vihar egyre jobban közelít.


19:56  Grafikonon a hőmérséklet csökkenése térségünkben

joo


19:52  Kósza zápor térségünkben

Néhány perccel ezelőtt térségünkben több helyen kisebb zápor alakult ki a zivatarcella előoldalán, mindeközben a vihar egyre jobban tolódik Komárom-Esztergom megye határába.


19:43  Komárom-Esztergom megyében hamarosan lecsap a vihar

Várpalotánál tart a vihar, Komárom-Esztergom megyében már érvényes a narancssárga, azaz másodfokú riasztás heves zivatar miatt. 1-3 órán belül leszakadhat az ég a megyében. A zivatar délnyugat felől érkezik.


19:33  Kilenc óra felé érhet térségünkbe a vihar

Előreláthatólag valamivel később, 21 óra körül érkezhet meg térségünkbe a vihar. Ha nem veszít erejéből, akkor komoly viharra készülhetünk.


19:02  Tilos a fürdés a Balatonban!

Másodfokú a viharjelzés a Balatonon a közelgő vihar miatt, ilyenkor már nem szabad a vízben tartózkodni.


18:57  Szupercella a Bakonyban és Zalában

Jégeső kíséri a zivatarokat a Balatontól északra, valamint a nyugati határszélnél is. Térségünk irányába haladnak. Győrben is jégeső volt. Miskolcnál egy másik cella mozog és okoz heves zivatarokat.


15:51  Nagy mennyiségű csapadék

Holnap délig akár 50 milliméternél is több csapadék zúdulhat ránk a mai zivatarokból, valamint a holnap délelőtti esőzésből. Ez fél havi csapadékmennyiséget jelentene.


13:58  Késő délután érkezik a vihar

Délután 17-19 óra között érkezik meg jelen prognózis szerint a hidegfront térségünkbe.


11:35  Narancsriasztást adott ki az OMSZ

Narancssárga, azaz másodfokú riasztást adott ki térségünkre az Országos Meteorológiai Szolgálat: heves zivatarra figyelmeztetnek, amely közepes eséllyel be is fog következni, valamint felhőszakadásra, azaz rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!