Így pusztítjuk a világunkat

Rendhagyó módon most a nagyvilágból publikálunk. Már is célt értünk vele, ha legalább elgondolkodtatja az olvasót.

Kép: Google Maps
Néhány napja több hírportál is beszámolt arról, hogy közel hatkilónyi szemetet találtak egy bálna gyomrában Indonéziában. Egyebek mellett két strandpapucsot és 115 műanyag poharat vettek ki egy partra sodródott bálnatetemből Indonéziában.Még 2018. november 19-én találták meg egy nagy ámbráscet 9,5 méter hosszú tetemét a Wakatobi Nemzeti Parkhoz közeli partszakaszon Délkelet-Szulavézi tartományban. A WWF természetvédelmi világszervezet kutatói és a nemzeti park szakemberei mintegy 5,9 kilogramm műanyag szemetet találtak az állat gyomrában, benne 115 műanyag pohár, négy palack, 25 zacskó, két strandpapucs és több mint ezer más műanyagot.

„Noha nem sikerült megállapítani, mi okozta a cet pusztulását, borzalom, amivel a gyomrát felnyitva szembesültünk” – mondta Dvi Szuprapti, a WWF Indonézia tengeri élővilág-védelmi koordinátora, aki szerint az oszló tetem állapota már nem tette lehetővé a halál okának kiderítését.

A 260 millió embernek otthont adó indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb műanyagszennyező egy tanulmány szerint, mely a Science tudományos lapban jelent meg januárban.
Indonézia évente 3,2 millió tonna műanyag szemetet termel, ebből 1,29 millió kerül az óceánba a kutatás szerint.

Az indonéz kormány 70 százalékkal akarja csökkenteni a plasztikszemét mennyiségét 2025-re, intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a boltokat a műanyagzacskók használatáról, és felhívják az ország lakosainak figyelmét, hogy a műanyag szemét „közös ellenségük” – mondta Luhut Binszár Pandzsaitan tengeri ügyeket koordináló miniszter.

Közben most találtuk a Beach cleaner nevű facebook oldalon a következő videót:

with the rain all plastic trash problems get visible.. #Repost @justgrabbits with @get_repost・・・The first seasonal rains in Haiti last week resulted in this plastic flush to the ocean.😵#BreakFreeFromPlastic #Systemic #PlasticPollutes from #Upstream #Haiti #speachless #protectwhatyoulove #kidsfortheocean #zerowasteliving #zerowaste #saynotoplastic #plastic #reduce #recycle #reusereducerecycle #thefuture

Posted by Beach cleaner on Tuesday, 20 November 2018

Ezen az látható, hogy Haitin egy felhőszakadás következtében felfoghatatlan mennyiségű szemét hömpölygött az utcákon, amely valószínűleg egytől egyig bele fog ömleni az óceánba, tovább károsítva/pusztítva a vízi élővilágot.

Hondurason sem jobb a helyzet, mindent elborít a szemét:

Súlyos viharok után Honduras partjait elképesztő szemétáradat öntötte el!

Súlyos viharok után Honduras partjait elképesztő szemétáradat öntötte el!Videó: planetearthtv / Severe Weather Turkey

Posted by Met Híradó on Tuesday, 27 November 2018

Videó: planetearthtv / Severe Weather Turkey

 forrás: WWF-Indonesia, Severe Weather Turkey/planetearthtv, Beach cleaner facebook oldal

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!