Ma éjjel hullócsillagok hada vár ránk!

Augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik, nyilván nem véletlenül: ilyenkor éri el a Föld légkörét a Perseidák meteorraj, amelyet Szent Lőrinc könnyeinek is neveznek.

Ezt a hullócsillagot Epöl határában fényképeztük 2018. augusztus 8-án.

50 hullócsillag/óra

Ezen a hétvégén alkonyattól pirkadatig óránként akár 50 hullócsillagot is megfigyelhetünk, feltéve, hogy tiszta lesz az égbolt és nem lesz zavaró fény. A legfényesebb meteorokat a városokból is látni lehet, de térségünkben bárki találhat olyan területet, ahol szinte semmi fény sem zavarhatja emeg a csillagot fényét.

Ráadásul a Hold is kegyes lesz hozzá, hiszen újhold állapotában van, így nem fogja zavarni a látványt.

A Perseius csillagkép környékén láthatjuk a legtöbb hullócsillagot. (Kép forrása: tavcso-mikroszkop.hu)

Hullócsillagok az égbolt bármely pontján felbukkanhatnak, ám látszólag a Perseus-csillagképhez közel bukkannak fel a horizonton. Innen ered a Perseidák – Perseus fiai elnevezés.

Észrevétel, tippek

Ha romantikus éjszakára vágytok, pokróc, némi bor társaságában látogassatok ki akár Kesztölc, Piliscsév vagy Epöl térségébe, ugyanis ezeken a helyszínekene nem zavarja szinte semmi a látványt. Nem mellesleg ha szemfülesek vagytok, a pirosan fénylő Marsot, a Szaturnuszt, a Jupitert, de még a Vénuszt és az Uránuszt is láthatjátok!

A Mars látképe Piliscsév határában 2018. augusztus 7-én. (Az alsó fényes bolygó)

Ne maradjatok le!

Akik a felhős égbolt miatt szombat este nem látják a hullócsillagokat ne csüggedjenek! Még napokig láthatóak lesznek – ugyan csökkenő számban – a légkörünkben elégő meteorok fényei!

 

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!