Nagy erejű földrengés rázta meg Alaszkát

A Richter-skála szerinti 8,2-es erősségű földrengés rázta meg az Alaszka-öblöt helyi idő szerint éjjel, ennek következtében elrendelték a cunami riadót Alaszkában, ahogy az USA nyugati államaiban is – írja a CNN.

A földrengés epicentruma Kodiak szigetétől 300 kilométerre délkeletre volt, közel 10 kilométeres mélységben a tenger alatt. Egy helyi halász elmondta, éppen a hajóján tartózkodott Kodiak szigetén, amikor percekig érzékelte a természetellenes rázkódást. Társaival azonnal elhagyták a partot, és a magasabban fekvő részre mentek. A várost közben evakuálták – számolt be a CNN. Mások is érzékelték a földmozgást, de az nem okozott pánikot, hisz még csak a képek sem estek le a falakról.

A cunamiriadó Alaszka déli és délkeleti részére, Kanada nyugati államára, illetve az USA három államára, Washingtonra, Oregonra és Kaliforniára vonatkozik. Ám Hawaii szigetén is elrendelték a riadót.

3 éve nem volt ekkora földrengés.Magyar idő szerint 10 óra 31 perckor pattant ki az a földrengés, melyhez hasonló erősségűre 2015 óta nem volt példa.

Egyelőre még nem sikerült megállapítani, hogy valóban ki alakult-e cunami. Az első előrejelzések alapján Hawaii környékét nagyjából 15:30 körül, Japánt 17:00 körül érhetik el a hullámok. A part menti lakosságot arra kérik, menjenek magasabban fekvő területre.

forrás: atv.hu, idokep.hu / CNN

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!