Tombolt a vihar, fél havi csapadék hullott

Délnyugat felől érkezett egy hullámzó hidegfront, amely a néhány napos kánikulának vetett véget. Országszerte, így térségünkben is sok dolga akadt a tűzoltóknak. Nagy mennyiségű csapadék hullott.

dscn9818

  • Fél havi csapadék zúdult ránk 24 óra alatt: Dorogon 33,5, Sárisápon 41,9 mm hullott
  • Nyergesújfalun és Tatán úttestre szakadt faágak, míg Piliscsabán a rengeteg eső okozott fennakadásokat
  • Pilisvörösváron beázott az újonnan épült vasúti aluljáró, ez miatt egy időre teljesen le kellett zárni a 10-es számú főutat
  • Országszerte mintegy 1200 bejelentés érkezett a viharok következtében
  • Narancsriasztást adott ki az OMSZ felhőszakadás és heves zivatar miatt

Részletek:

11:35  Volt dolga a tűzoltóknak Komárom-Esztergom megyében

Nagyobb kár szerencsére nem történt, de a Katasztrófavédelemhez több bejelentés is érkezett az esti vihar után. Nyergesújfalun és Tatán úttestre szakadt faágak, míg Piliscsabán a rengeteg eső okozott fennakadásokat.


10:34  Szélviharban indult el a Kékszalag

Most rendezik a Kékszalag vitorlázó versenyt Balatonfüred-Zamárdi között. Azonban a tegnap este érkező hidegfront mögött erős, olykor viharos szél fúj a Balatonon. Ezért a szervezők kérik, hogy csak azok induljanak útra, akik rendelkeznek már némi tapasztalattal.


8:52  Az esti vihar az EFOTT-ra is lecsapott

Lecsapott a vihar a fesztiválozókra tegnap este a Velencei-tavi EFOTT fesztiválon. Első hírek szerint az emberek először egy fedett óriás sátorba húzódtak, majd a szervezők kérésére el kellett hagyniuk, mert életveszélyessé vált a sok eső miatt. Az erős vihar sok sátrat tönkretett, kettétört.

A mai programokról egyelőre nincs hír, hogy maradnak-e el koncertek a vihar miatt.


8:24  Szombaton jöhet az újabb eső

Szombaton délkelet felől újabb, nagy mennyiségű csapadék érkezik jelen prognózis szerint. Vasárnap is előfordulhat csapadék, főleg a délelőtti órákban.


8:18  Eláll az eső

Előreláthatólag 9 óráig eláll a csapadék térségünkben.


8:14  Fél havi csapadék esett

Júliusi átlagos csapadékmennyiség 60 mm, ennek a fele esett nagyjából 12 óra alatt.


7:53  Havazott az Alpokban

Az olasz Alpokban kifehéredett a táj a lényegesen lecsökkent hőmérséklet, valamint a hidegfront által érkező csapadék következtében.


7:51  30 mm esett

Térségünkben többfelé 30 milliméter csapadék esett ezidáig. Ez azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 30 liter víz zúdult tegnap este óta. Ma sem kell locsolnunk!


7:50  Rengeteg eső esett

Térségünkben megteltek a vízelvezető árkok, azokból folyik ki a víz. Az utcákon hömpölyög a víz, többfelé vízátfolyások nehezítik a közlekedést.


7:19  Zivatarra ébredhettünk

Térségünkben reggelre újabb zivatarok érkeztek, amelyet felhőszakadás kísér.


5:41  Újabb csapadékzóna érte el térségünket

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően újabb esőzés kezdődött délnyugat felől. Viharos széllökések, 16 Celsius-fok.


23:49  Közvetítésünknek mára vége, köszönjük, hogy velünk tartottak!


23:23  Csendes esővé szelídült a zivatarcella

Közel fél órája, este 11 órakor lehetett hallani az utolsó dörgéseket. A villámtevékenység egyre keletebbre tolódik át, jelenleg Szolnok-Miskolc vonalon van villámparádé. Térségünkben csendes eső esik, olykor erősebb intenzitással.


23:08  Lecsapó villámok a térségünkből

DSCN9818DSCN9837Image12Image15


22:29  5 óra alatt majdnem 10 fokot csökkent a hőmérséklet

hom

Délután 5 órakor még 30,9°C-fokot mérhettünk, addig este 10 órakor már csak 22,0°C-ot mutatott a hőmérő. Jelentős visszaesés.


21:58  Átmeneti csend után újra erősödik a vihar

Este 9 óra után távozott a cella a Pilis irányába, azonban 21:30 után újabb cella érkezett a Bakony-Balaton térségből. Ennek hatására özönvízszerű esőzés kezdődött, folyamatosan villámlik és dörög.


20:31  Folyamatosan esik, gyenge dörgések észlelhetőek

Este 20:00 óra óta változó intenzitással esik, ugyanakkor a hőmérséklet jelentősen esik. 20:30-kor már csak 25,3 fokot mutatott a hőmérő Dorogon. A vihar egyre jobban közelít.


19:56  Grafikonon a hőmérséklet csökkenése térségünkben

joo


19:52  Kósza zápor térségünkben

Néhány perccel ezelőtt térségünkben több helyen kisebb zápor alakult ki a zivatarcella előoldalán, mindeközben a vihar egyre jobban tolódik Komárom-Esztergom megye határába.


19:43  Komárom-Esztergom megyében hamarosan lecsap a vihar

Várpalotánál tart a vihar, Komárom-Esztergom megyében már érvényes a narancssárga, azaz másodfokú riasztás heves zivatar miatt. 1-3 órán belül leszakadhat az ég a megyében. A zivatar délnyugat felől érkezik.


19:33  Kilenc óra felé érhet térségünkbe a vihar

Előreláthatólag valamivel később, 21 óra körül érkezhet meg térségünkbe a vihar. Ha nem veszít erejéből, akkor komoly viharra készülhetünk.


19:02  Tilos a fürdés a Balatonban!

Másodfokú a viharjelzés a Balatonon a közelgő vihar miatt, ilyenkor már nem szabad a vízben tartózkodni.


18:57  Szupercella a Bakonyban és Zalában

Jégeső kíséri a zivatarokat a Balatontól északra, valamint a nyugati határszélnél is. Térségünk irányába haladnak. Győrben is jégeső volt. Miskolcnál egy másik cella mozog és okoz heves zivatarokat.


15:51  Nagy mennyiségű csapadék

Holnap délig akár 50 milliméternél is több csapadék zúdulhat ránk a mai zivatarokból, valamint a holnap délelőtti esőzésből. Ez fél havi csapadékmennyiséget jelentene.


13:58  Késő délután érkezik a vihar

Délután 17-19 óra között érkezik meg jelen prognózis szerint a hidegfront térségünkbe.


11:35  Narancsriasztást adott ki az OMSZ

Narancssárga, azaz másodfokú riasztást adott ki térségünkre az Országos Meteorológiai Szolgálat: heves zivatarra figyelmeztetnek, amely közepes eséllyel be is fog következni, valamint felhőszakadásra, azaz rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat.


A cikk legutolsó módosításának dátuma: 2016. 09. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.