Zivatarok áztatták a kiszáradt földeket

Az elmúlt hetek szárazságát zivatarok zárták le. Az év eddigi legmelegebb napja volt.

Június 28-án Dorogon 34,0 Celsius fokot mértünk, így tehát 2017-ben eddig ez volt a legmelegebb nap.

A hőséget zivatarok zárták le és hoztak némi felfrissülést az elmúlt hetek időjárását jellemző szárazságban. Nem országos zivatarokról van szó, hanem viszonylag kis kiterjedésű, valahol a Bakony-Vértes között kialakuló cellákról. Az első 18 óra körül érte el térségünket, változó intenzitás jellemezte. Mielőtt elvonult volna utolsó erejével felhőszakadásszerűen öntötte magából a csapadékot, igaz csak néhány percig. Összesen 6,7 mm csapadékot mértünk ebből a cellából.

Így érkezett az első zivatar

20 óra után a pirosló égboltot eredményező naplementével párosulva érkezett meg a második felvonás. Ez jóval gyengébb és rövidebb volt, mérhető csapadékot nem regisztráltunk.

Zivatarok kísérték a naplementét

Átmeneti szünet utána újra dörgések és eső hangja hallatszott. Intenzitását tekintve gyenge volt, de 2 millimétert ekkor is mértünk. Időtartamát tekintve viszont az előzőnél hosszabbra nyúlt.

Összességében tehát eseménydús napot hagytunk magunk mögött, mert először is az év eddigi legmelegebb napja volt, miután 34,0 °C-ot mértünk Dorogon, másrészt zivatarok tették színesebbé, amelyekből Dorogon összesen 8,8 mm, Sárisápon 10,7 mm csapadékot mértünk.


A cikk legutolsó módosításának dátuma: 2017. 06. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.