Hőhullám érkezik

Hőhullám érte el Európát június 20-án. Június 22-én 33,6 fokot mértünk térségünkben, pénteken és vasárnap is zivatarok érkeztek, mögötte mégsem hűlt le jelentősen a levegő. Pénteken a szél feltámadt, egyes széllökések elérték az 50 km/h-t. Hétfőn 24 óráig másodfokú riasztást rendeltek el a hőség miatt.
Június 25.

20:52 Jövő hét közepén véget ér a hőhullám

Európát már június 19-20.-a óta ostromolja a hőhullám, azonban a java még hátra van: jövő hét közepén tetőzik a meleg, csütörtökön térségünkben 35 fok várható! Még aznap hidegfront éri el országunkat, és majdnem 10 fokot csökken a maximum hőmérséklet! Dorog-Esztergom térségében nem várható 40 fok körüli hőmérséklet.

18:42  Megérkezett a második hullám

Radarkivágat 17 órakor – OMSZ

17 órakor megérkezett a mai második hullám, amely szintén országszerte zivatarokat és felhőszakadást okozott. A Dunántúlon és a középső országrészben jelentős mennyiségű csapadékot mértek. Térségünkben nem túl aktív villámtevékenység mellett jó fél órás zápor eredményezett 2-3 mm csapadékot. Az elmúlt hetek szárazságához viszonyítva ettől a fronttól többet vártunk…

Hétfőn folytatódik a kánikula, délután 30 fok fölött alakul a hőmérséklet, nem kell fronttól tartanunk.

12:04  Villámfényes volt az éjszaka

Végigsöpört egy hidegfront az országon. Térségünk ezúttal is szárazon maradt, Dorogon 0,0, Sárisápon 0,8 mm csapadékot mértünk. Hajnali 3 óra után, majd 6 óra körül is dörgésekre ébredhettek, akik nyitott ablaknál alszanak. A dörgések és villámlások mellé csapadék jelentéktelen mértékben párosult.


Június 23.

13:55  Erős a szél

Időkép.hu széltérképe

A pénteken érkező hidegfront nevével ellentétben nem hozott hideget, sem említésre méltó csapadékot. A szél azonban feltámadt, nem ritkák az 50 km/h körüli széllökések.

11:22  A vártnál hűvösebb lesz vasárnap

Záporok, zivatarok frissíthetik fel a vasárnapot is. Többfelé kell csapadékra készülni, a hőmérséklet 27-31 fok között alakul a délutáni órákban.

11:20  Elhalt a hevesnek tűnő zivatar

Teljesen elgyengült, majd elhalt a másodfokú riasztást előidéző zivatar. A riasztást elsőfokúra mérsékelte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

10:14  Heves zivatar várható (❗)

Másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben Magyarország teljes területére heves zivatar miatt. A zivatart károkozó szél, nagy méretű jég kísérheti. Továbbá elsőfokú riasztás van érvényben felhőszakadás miatt (25 mm-t meghaladó csapadékra is esély van). Elsőfokú riasztást adott ki az OMSZ szélvihar miatt (70 km/h-t meghaladó lökések várhatóak).

Ezen kívül elsőfokú riasztást adtak ki hőség miatt is, ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25,0 Celsius fokot.

8:51  Ma még eshet

Délig még lehetnek záporok, zivatarok. Délután 32 fok körül alakul a hőmérséklet.

8:14  Zivatar vonult át péntek reggel

Gyors haladású zivatarcella vonult át térségünkön pénteken reggel 6-7 óra között. Mindössze 1 milliméter csapadékot mértünk, a vihart több dörgés kísérte. A cella mögött nem hűl le a levegő, délután 30 fok fölé melegszik a levegő.

8:09  Megdőlt térségünk éves melegrekordja csütörtökön

Sárisápon 33,5, míg Dorogon 33,6 Celsius fokot mértünk. Ez az idei év legmagasabb hőmérsékleti értéke az idei évben.


Június 22.

9:36  Pénteken rövid időre zivatar hozhat felfrissülést

Pénteken a kora délutáni órákban esély van zápor, zivatar kialakulására. A hidegfront azonban nem jár hideggel, az átmeneti felfrissülést követően ismét visszatér a hőség. Délután 31-34 fok várható.

9:21  Hétfőn 24 óráig másodfokú riasztást rendeltek el a hőség miatt

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte őket, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is. Jelenleg nincs szükség további intézkedésekre – hangsúlyozták.

Felhívták azonban a lakosság figyelmét arra, hogy a meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, valamint a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben az emberek tehetik, a legmelegebb órákban tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát – sorolták.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán – olvasható a közleményben.

(forrás: agrotrend.hu / EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

6:48  Tegnap 32,5 fok volt térségünkben

Szerdán Sárisápon 32,3, míg Dorogon 32,5 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet.


Június 21.

7:51  Hőség miatt csütörtökre riasztást adott ki térségünkre is az OMSZ

Csütörtökre vonatkozóan elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben a nagy meleg miatt. A napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

(forrás: OMSZ)


Június 20.

21:03  Sárisápon 33,0 °C volt ma

A doroginál is magasabb hőmérsékletet mért egy tizeddel sárisápi mérőállomásunk. Így az eddigi legmagasabb hőmérséklet 33,0 fok idén.

20:21  Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el (❗)

Az egész ország területére érvényes a tilalom.

20:05  Holnap kezdődik a csillagászati nyár

Június 21-én van a nyári napforduló, ezért szokták mondani, hogy ez a nap a leghosszabb, ennek következtében az éjszaka a legrövidebb, mindössze 8 óra 2 percig tart.

19:29  Melegszik a Pala

A Palatinus-tó jelenleg 23,9 °C hőmérsékletű.
Tavaink: A Balaton 23, a Velencei-tó 21, míg a Tisza-tó 22 Celsius fokos.
Folyóink: A Duna Esztergomnál 21 Celsius fokos.

(forrás: Öböl Music Beach, OMSZ)

18:40  Ez volt az év eddigi legmelegebb napja

Kedden 32,9 °C fokig emelkedett a hőmérséklet, amit Dorogon mértünk. Az idei év eddigi legmagasabb hőmérsékleti értékének számít, de a következő napokban ennél is melegebb lehet.

11:36  Kaliforniában 53 °C van

Az Egyesült Államokat sem kíméli a júniusi forróság. Nem csak Európát, de a legfiatalabb kontinenst is hőhullámok támadják. Las Vegasban 45 fokot mértek.

11:00  Vízió a hőhullámról

Egész Európát letarolja a meleg: szárazság, bozóttüzek, erős UV-sugárzás jön. A Severe Weather Europe nevű Facebook oldal adatai alapján Spanyolország és Portugália már keményen harcol a meleggel: Sevillában már 41 fokot mutathat a hőmérő higanyszála!


Június 19.

Június 19.-i hőmérséklet adatok Spanyolországból. (Forrás: Severe Weather Europe)

Az Ibériai-félszigeten már beütött a krach: Dél-Spanyolország egyes részein már 39 fokot is mértek. Andalúzia térségében, a Portugál határhoz közel fekvő Mérida városában pedig 40 fokos tikkasztó meleget mértek. Portugáliában eközben erdőtüzek tombolnak, amit a rendkívül száraz időjárás csak fokozni tud.

 

Frissítve: 2017. 06. 25.