Milyen idő várható augusztus 20-án?

Augusztus a nyár utolsó hónapja, melynek 20. napja Magyarország egyik legfontosabb állami ünnepe. Az időjárás általában augusztus 20-ig napos, meleg időt tartogat, azonban az ünnep elmúltával rendre 1-2 nap múlva szokott érkezni a nyárzáró hidegfront, amely után a hőmérséklet gyakran már nem éri el a 30 fokot sem.

Budapesti tűzijáték augusztus 20-án
Budapesti tűzijáték augusztus 20-án (forrás: Pixabay.com)

2007-ben az ominózus vihar letarolta a fővárost, a tűzijáték fellövése közben: mint tudjuk, 5 személy életét vesztette, többen megsérültek a hirtelen lecsapó zivatarcella következtében. Azóta fokozott figyelemmel vizsgálják a szervezők, hogy vajon az időjárás tartogat-e meglepetéseket az ünnepségek idejére?

Nos idén úgy gondoltuk, hogy az esztergomi és a budapesti tüzijáték miatt is készítünk időjárás előrejelzést!

Augusztus 19., Esztergom
8:00         14:00          20:00
Derült égbolt     Gyengén felhős égbolt    Közepesen felhős égbolt
0 mm         0 mm          0 mm
26 °C         34 °C          24 °C

Augusztus 19.-én reggel derült időre ébredhetünk. Az időjárás kegyes lesz hozzánk, hiszen estig ugyan felhőssé válik az égbolt, de csapadék a tűzijáték ideje alatt NEM VÁRHATÓ. A hőmérséklet reggel 26 fok, délután 34 fok körül, míg este 25 fok alatt alakul. A csapadék éjfél fele érkezik meg.

Augusztus 20., Budapest
8:00         14:00          20:00
Esős idő Gyenge eső Borult idő
2 mm         1 mm          0 mm
15 °C         21 °C          18 °C

Augusztus 20.-án, nemzeti ünnepünkön  esős időre van kilátás. Éjféltől egészen késő délutánig várható váltakozó intenzitású csapadék, igaz kiadós mennyiséggel nem kell számolnunk. Felhős időnk lesz, a felhőzet csak késő este szakadozhat fel. A hidegfront következtében a hőmérséklet  alacsonyabb lesz, mint szombaton: hajnalban 15 fok, délután mindössze 21 fok (!!!) várható, majd a budapesti tüzijáték kezdetekor 17 fok lesz. Aki fővárosunkba igyekszik menni, rétegesen öltözködjön. Esni a ceremónia alatt nem fog, azonban gyenge széllökések előfordulhatnak.