Site icon Dorog-Esztergom térségének időjárása

Berobbant az idei második hőhullám

Július 6-tól, szombattól kezdve folyamatosan 30 fok feletti hőmérsékletek várhatók. Tartósnak ígérkezik az idei második hőhullám, érdemes lesz felkészülni arra, hogy az éjszakák is igen melegek lesznek.

Az idei év sem úgy alakult, ahogy elvárhattuk, a február igen enyhe és meleg volt. Ennek több hatását is érezzük: egyrészt az orgona egy hónappal korábban, áprilisban elvirágzott, de például az enyhe télnek köszönhetően rengeteg kullancs van. (E sorok írója idén már négynél jár, és messze még a vége…)

Egyébként az idei első hőhullám június 16-án robbant be és kereken öt napon át tartott. A szakvélemény szerint azt a periódust nevezzük egyébként is hőhullámnak, mikor a csúcshőmérséklet legalább öt napon keresztül masszívan 30 Celsius-fok felett alakul. Sárisápi állomásunk szerint az első hőhullám alatt június 19-én értük el a csúcsot, 33,3 Celsius-fokot. Igaz, júniusban még volt ennél melegebb is, 29-én és 30-án 34,6 Celsius-fok, illetve 34,7 Celsius-fok volt a maximum.

A második hőhullám komolyabbnak ígérkezik az előzőnél. Július 6-tól kezdve folyamatosan erősödik a nappali felmelegedés, az előrejelzés szerint lassan búcsút inthetünk a frissítő éjszakáknak is. A legfrissebb számítások alapján elmondható, hogy most már a 35 fokos bűvös határt is átléphetjük, ugyanakkor 40 Celsiuk-fokos hőségtől (egyelőre) nem kell tartanunk.

Exit mobile version