Site icon Dorog-Esztergom térségének időjárása

Villámárvizek sújtják térségünket az utóbbi időkben

Ezúttal először Esztergom, majd térségünk csaknem összes településének utcái kerültek víz alá.

Az utóbbi időben már-már trópusi idő jellemzi hazánk és térségünk időjárását. A közelmúltban többször is beszámoltunk térségünk egyes településeit elárasztó felhőszakadásokról, villámárvizekről.

Június 17-én először a Párkány-Esztergom-Nyergesújfalu útvonalon haladó zivatarok okoztak kiadós mennyiségű csapadékot másfél óra alatt. Esztergom belvárosában egy bődületes erejű dörgés remegtette meg az ablakokat, nem kizárt, hogy a  közelben becsapott valahova. A dörgéseket intenzív záporok kísérték.

Esztergom a felhőszakadás után (Forrás: RTVE felvétele)

A zivatarcella határa Esztergom-Kertváros lehetett, mert míg Esztergomban nagy mennyiségű csapadék zúdult le, addig Dorogon például nem volt mérhető a mennyiség.

Esztergom a felhőszakadás után (Fotó: Farkas Petra)

Esztergom belvárosában megadta magát a csatornarendszer, amelynek következtében az utakon hömpölygött a víz – ismét.

Esztergom, Bánomi lakótelep parkolójába zúdult le a csapadék a Vaskapuról (Fotó: Sipos Julianna)

Kora este hirtelen narancssárgára emelte a zivatarokra és felhőszakadásra vonatkozó figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelyet követően nem sokkal peremfelhővel érkező zivatar tarolta le térségünket. Helyenként 30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék, néhol rövid ideig tartó apró szemű jégeső és aktív villámtevékenység jellemezte a viharokat.

Június 16-án kora reggeltől szakadó eső szintén elsősorban Esztergom utcáit árasztotta el, a buszvégállomáson és a város több más pontján is az autókat csónakokra lehetett volna cserélni.

Június 14-én Bajótot öntötte el az özönvíz, az intenzív csapadéktól megáradt patak hömpölygött a településen és tört be a pincékbe, udvarokba.

Kiöntött a patak Bajóton (Fotó: Fekete Zoltán)
Kiöntött a patak Bajóton (Fotó: Fekete Zoltán)

Ugyanezen a napon teljes útzár volt a 10-es úton, miután Pilisborosjenőn, az ürömi körforgalom közelében az egyik nemrégiben átadott utat mosta le az eső, amely lezúdult és csak a 10-es számú úton állt meg.

10-es út 2020. június 14-én (Fotó: Nádasi István)

Szintén ezen a napon a déli órákban egy lassan mozgó zivatarcella okozott jelentős mennyiségű csapadékot Dobogókő és Pilisszentlélek térségében. Dorogról is jól látható volt a légzuhatagot okozó magasszintű felhőzet:

Légzuhatag Dobogókő irányában Dorogról nézve

Június 13-án szintén Dobogókő környéke volt a soros felhőszakadás tekintetében.

Zuhi Dobogókőnél június 13-án

Június 10-én megint Esztergom került víz alá, hömpölygött a víz a város több utcájában és a buszvégállomáson is.

Június 7-én térségünk nyugati felére, különösen Mogyorósbánya, Nagysáp, Tát, Tokod településekre zúdult özönvízszerű esőzés. Többfelé jégeső kísérte a zivatarokat.

Látványos esőfüggöny Esztergomból (Fotó: Zelenák-Nagy Éva)

Június 5-én hat záport számoltunk egyetlen nap alatt. Villámárvíz ugyan nem alakult ki szerencsére, de csapadékból így is kijutott térségünkben, amit lenyűgöző naplemente és szivárvány is követett.

Exit mobile version