Site icon Dorog-Esztergom térségének időjárása

Mediterrán ciklon + sarkvidéki hideg = havazás

Dobogókő 2018. november 27-én.

Miről ismeretes november 18-a? – A legenda szerint 1307-ben Tell Vilmos ezen a napon lőtte le fia fejéről az almát. Mi most nem erre gondoltunk, hanem arra, hogy 2018. november 18-a óta csak és kizárólag felhős, ködös időnk van. Tehát már kilenc napja nem láttuk a Napot!

Lehullott csapadék mennyisége Dorogon és Sárisápon 2018. november 23-26 között.

Az előző héten érkezett hidegfrontnak köszönhetően kifehéredett a Pilis térsége, majd melegedés kezdődött és a hirtelen jött Tél angolosan távozott. Szombaton megérkezett a csapadék is, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal kedd délutánig tartott ki.

Dobogókőre vezető út 2018. november 27-én.

A korai előrejelzési modellek még 4-5 centiméternyi, később már csak 1-2 centiméternyi síkvidéki hóval számoltak, aztán kiderült, hogy az északról érkező hidegfront „késik” így mire eláll a csapadék, nem következik be a halmazállapot-változás.

Fehérbe öltözött a Pilis 2018. november 27-én.

November 26-án este megint a Pilis térségében figyelhettük meg az első havazást, reggelre szépen ki is fehéredett a táj. A magasabb pontokon, így Dobogókőn és Pilis-tető 4-5 centiméternyi friss hó hullott. A hóhatár nagyjából 550-600 méternél húzódott, alatta a táj gyönyörű őszi arcát mutatta.

Néhány méterrel a hóhatár alatt…

A dobogókői parkolóban hatalmas kamionokkal találkoztunk, amely nem szokványos látvány. Mikor közelebbről is megszemléltük őket, láthattuk, hogy film- vagy sorozatforgatás kellékeit tároló járművekkel van dolgunk. Mivel nem akartuk feszegetni a húrt, nem örökítettük meg őket, de szívesen vennénk az információkat arról, hogy milyen produkciót forgatott fent a stáb.

A dobogókői sípályát 2018. november 27-én egy perc alatt erős köd borította el.

A dobogókői sípályához közeledve egyre nagyobb hóréteg és ködösebb idő fogadta az utazókat. A lejtő mellett konkrétan erős szél is fújt, amely jelentősen rontotta a hőérzetünket. A faágakon vastag jégrétegek képződött, amely szintén megért pár fényképet.

Jégdarabok a földön 2018. november 27-én.

A gyönyörű látványtól egy óra után búcsút intettünk és visszatértünk az esővel áztatta, lehullott falevelekkel díszített Esztergomba. Jelen számításunk szerint novemberben nem érkezik meg az első síkvidéki hó.

 

 

 

 

 

Exit mobile version