Mediterrán ciklon + sarkvidéki hideg = havazás

Dobogókő 2018. november 27-én.

Miről ismeretes november 18-a? – A legenda szerint 1307-ben Tell Vilmos ezen a napon lőtte le fia fejéről az almát. Mi most nem erre gondoltunk, hanem arra, hogy 2018. november 18-a óta csak és kizárólag felhős, ködös időnk van. Tehát már kilenc napja nem láttuk a Napot!

Lehullott csapadék mennyisége Dorogon és Sárisápon 2018. november 23-26 között.

Az előző héten érkezett hidegfrontnak köszönhetően kifehéredett a Pilis térsége, majd melegedés kezdődött és a hirtelen jött Tél angolosan távozott. Szombaton megérkezett a csapadék is, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal kedd délutánig tartott ki.

Dobogókőre vezető út 2018. november 27-én.

A korai előrejelzési modellek még 4-5 centiméternyi, később már csak 1-2 centiméternyi síkvidéki hóval számoltak, aztán kiderült, hogy az északról érkező hidegfront „késik” így mire eláll a csapadék, nem következik be a halmazállapot-változás.

Fehérbe öltözött a Pilis 2018. november 27-én.

November 26-án este megint a Pilis térségében figyelhettük meg az első havazást, reggelre szépen ki is fehéredett a táj. A magasabb pontokon, így Dobogókőn és Pilis-tető 4-5 centiméternyi friss hó hullott. A hóhatár nagyjából 550-600 méternél húzódott, alatta a táj gyönyörű őszi arcát mutatta.

Néhány méterrel a hóhatár alatt…

A dobogókői parkolóban hatalmas kamionokkal találkoztunk, amely nem szokványos látvány. Mikor közelebbről is megszemléltük őket, láthattuk, hogy film- vagy sorozatforgatás kellékeit tároló járművekkel van dolgunk. Mivel nem akartuk feszegetni a húrt, nem örökítettük meg őket, de szívesen vennénk az információkat arról, hogy milyen produkciót forgatott fent a stáb.

A dobogókői sípályát 2018. november 27-én egy perc alatt erős köd borította el.

A dobogókői sípályához közeledve egyre nagyobb hóréteg és ködösebb idő fogadta az utazókat. A lejtő mellett konkrétan erős szél is fújt, amely jelentősen rontotta a hőérzetünket. A faágakon vastag jégrétegek képződött, amely szintén megért pár fényképet.

Jégdarabok a földön 2018. november 27-én.

A gyönyörű látványtól egy óra után búcsút intettünk és visszatértünk az esővel áztatta, lehullott falevelekkel díszített Esztergomba. Jelen számításunk szerint novemberben nem érkezik meg az első síkvidéki hó.

 

 

 

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!