Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Velünk marad a májusi nyári időjárás

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2022. május 14. - 20. időszakra vonatkozóan

Szombaton a pénteki hidegfrontnak köszönhetően a hajnali-, reggeli órákra már felfrissül a levegő. Ezt követően, a délelőtti órákban derült, míg délután gyengén felhős égbolt lesz jellemző. A hőmérséklet ekkor nyáriasan, 25 fok környékén alakul. Az északnyugati légmozgás időnként mérsékelté válik.

Vasárnap is viszonylag hűvös idővel indul a napunk, azonban a délelőtti zavartalan napsütésnek köszönhetően gyorsan emelkedik a hőmérséklet és délutánra meleg, nyári idő alakul ki: a hőmérő higanyszála egészen 27 fokig “kúszhat” fel. Az északnyugati szél általában gyenge-, olykor mérsékelt lesz.

Hétfőn már enyhébb idővel kezdődik a napunk, melyet a napos délelőttön át változóan fátyol- és gomolyfelhős, nyári meleg délutáni órák követnek. A csúcshőmérséklet meghaladhatja a 28 fokot. A délkeleties légmozgás többnyire gyenge marad.

Kedden hidegfront vonul át felettünk, ezért többször megnövekszik felettünk a felhőzet, akár erősen is. Napközben egy-egy frissítő zápor-, kisebb eséllyel zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet maximuma 26 Celsius-fok tájékán alakul. Az északnyugati szél többször megélénkül, sőt, zápor- és zivatarcellák közvetlen környezetében átmenetileg akár meg is erősödhet.

Szerdán az átvonult hidegfront mögött kevés felhő és sok napsütés lesz jellemző. Átmenetileg gyengül a nappali felmelegedés – az előző napunkhoz képest – mintegy 3 fokkal. Az északnyugati légmozgás többször eléri a mérsékelt fokozatot.

Csütörtökön már bizony igen hűvös idő vár ránk a hajnali- és a kora reggeli órákban, mivel ekkorra a hőmérséklet egészen 6-7 °C köré csökkenhet. Délelőttől aztán persze gyorsan melegszik a levegő és délutánra kellemes, kora nyárinak mondható idő alakul ki. A déli-, délkeleti légmozgás jobbára gyenge-, mérsékelt lesz.

Pénteken is még hűvös időre számíthatunk a nap legelején, aztán délelőttől persze ez gyorsan megszűnik. Az előző napunkhoz képest várhatóan további 2-3 fokkal erősödik a nappali felmelegedés. A déli-, délkeleti légmozgás időnként mérsékelté válik.

Szombaton tovább fokozódhat a nyári meleg, majd vasárnap átmenetileg egy hidegfront vetheti vissza a meleget – persze csak ideiglenesen.

Délelőtt 11 órától délután 4 óráig bezárólag már erős UV-B sugárzásra lehet számítani. Ez időszak alatt tehát mindenképpen érdemes kerülnünk hosszabb a napozást, hiszen a napsütésre érzékeny bőrűek akár háromnegyed óra alatt is leéghetnek.

Velünk marad a május nyár.

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*