Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Ízelítőt kapunk a nyárból, majd a hét közepétől változékony, az ilyenkor megszokottnál kevésbé meleg időjárás elé nézünk

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2021. május 9. - május 15. időszakra vonatkozóan

Vasárnap a hideg reggelt követően mindenhol kissé feltámad a szél és a sok napsütés mellett gyorsan melegszik a levegő. A hőmérséklet legmagasabb értéke a délutáni órákban 22 Celsius-fok magasságában alakul. A délkeleti szél gyakran mérsékelt lesz, de többször meg is élénkül, sőt olykor-olykor erős széllökései is előfordulhatnak.

Hétfőn is a vasárnapihoz hasonló, de a délutáni órákban már nyári időben lesz részünk: már hajnalban-, illetve kora reggel is a 9 fokos minimummal érezhető lesz, hogy ez a napunk melegebbnek ígérkezik a vasárnapinál. Délelőttől ismét feltámad a délkeleti légmozgás, mely többször megélénkül, sőt, időnként erős lökések is kísérik. Délutánra egészen 26 °C környékére melegszik a levegő, ami már bizony nyári melegnek számít. A napsütést legfeljebb csak néha-néha zavarhatja meg (inkább csak szűrt napsütést okozhat) az égbolton lévő, jelentéktelen mennyiségű fátyolfelhőzet.

Kedden még tovább melegszik az idő: a hajnali-, kora reggeli 11 fokokat követően a délután folyamán térségünk legtöbb településén egészen 27-28 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Mindez együtt jár a többször megélénkülő délkeleti széllel is, mely ezúttal is jól jelzi a magasban végbemenő szignifikáns melegedést.

Szerdán egy hullámzó frontálzóna és annak peremciklonja helyeződik fölénk, melynek hatására erősen megnövekszik a felhőzet, jelentősen visszaesik a hőmérséklet és a nap második felében már frissítő záporok is kialakulnak. Jelentős mennyiségű csapadéktól nem kell tartanunk. A nap első felében még mérsékelt délkeleties légmozgásra számíthatunk, majd a nap végére fokozatosan északnyugatira fordul.

Csütörtökön is hasonló lesz a helyzet, azaz a felhők lesznek túlsúlyban és időnként helyenként záporok kialakulására is számítani lehet. Jelentős mennyiségű csapadéktól ezen a napon sem kell tartanunk, ám térségünkben lehetnek olyan települések, ahol éjszakáig számottevőbb mennyiségű csapadék gyűlik össze. A nyugati-, északnyugati szél a nap folyamán többször mérsékelté válik.

Pénteken a nap első fele ismét felhősen telik (leginkább ekkor jöhetnek létre záporok a nap során), majd délutánra már időközönként kissé csökkenhet a felhőzet és ekkor hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap is. A csúcshőmérséklet az előző naphoz képest körülbelül 1 fokkal alakul magasabban. A nyugati-, északnyugati légmozgás gyenge-, mérsékelt lesz.

Szombaton már a nap nagy részében változóan felhős-napos időre számíthatunk, ezáltal összességében többet süthet majd a nap, mint az elmúlt néhány napunkon. A hőmérséklet is kedvezőbben alakul, hiszen a maximuma már elérheti a 21 fokot. A változó irányú szél általában gyenge vagy mérsékelt lesz.

Az ezt követő napokban további néhány fokos melegedésre, azonban egyúttal változékony, kora nyárias időjárásra van kilátás.

Délelőtt 11 órától délután 4 óráig erős UV-B sugárzásra lehet számítani. Ez időszak alatt tehát mindenképpen érdemes kerülnünk hosszabb a napozást, hiszen a napsütésre érzékeny bőrűek akár fél óra – egy óra alatt is leéghetnek.

Ízelítőt kapunk a nyárból, majd a hét közepétől változékony, az ilyenkor megszokottnál kevésbé meleg időjárás elé nézünk.

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*