Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Hosszasan, sok-sok napsütéssel búcsúzik a késő nyári időjárás

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2020. szeptember 19. - 25. időszakra vonatkozóan

Szombaton igen hűvös idővel indul a napunk, mivel a hőmérő higanyszála térségünk legtöbb településén akár 7 fokig, vagy néhol akár az alá is süllyedhet. Délelőttől sokat süt majd a nap, ezáltal gyorsan fog emelkedni a hőmérséklet. Délután olykor fátyolfelhők zavarják meg a napsütést, ám ennek jelentősége egyáltalán nem lesz. A hőmérséklet maximuma 24 fok környékén alakul. A keleties szél általában gyengén fog fújdogálni.

Vasárnap is hűvös lesz a hajnalunk-, illetve a kora reggelünk. A délelőtti sok napsütésnek köszönhetően azonban nem lesz sokáig szükség a pulcsikra. Délutánra kellemes hőmérsékletű, késő nyárias idő alakul ki (a szombatihoz képest körülbelül 1 fokkal erősödik a felmelegedés). A délkeleti légmozgás időnként már mérsékelté válik.

Hétfőn folytatódik a száraz, napsütéses időjárás. A hajnali-, kora reggeli órák ezúttal is még bizony hűvös időt tartogatnak számunkra. A napos délelőttön át délután is kitart a napsütéses idő, ám már fátyolfelhők is jelen lesznek az égbolton. A hőmérséklet legmagasabb értéke ezúttal már elérheti a 26 fokot is. A gyenge délkeleti szelet olykor mérsékelt lökések is kísérik.

Kedden sem változik időjárásunk jellege, azaz kitart a napsütéses, csapadékmentes nyárutó. Délután ismét számítani lehet kisebb-nagyobb fátyolfelhősödésekre, ám esőtől természetesen továbbra sem kell tartani. A nappali felmelegedés ezúttal már 27 Celsius-fok magasságában alakul. A délkeleti légmozgás jellemzően gyenge-, mérsékelt lesz. Mind ez idáig egy hazánktól keletre elterülő anticiklon alakította időjárásunkat – ennek volt köszönhető többek között a csendes, száraz, napsütéses időjárás. Szerdán azonban már kissé változik a helyzet..

Szerdán a reggeli órákban ezúttal változóan felhős égboltra tekinthetünk fel, sőt, ekkortájt néhol egy-egy futózápor előfordulása sem zárható ki. Délelőtt és délután is aztán egyaránt változóan felhős-napos időre számíthatunk. Csapadék ekkor már nem várható. A nappali hőmérséklet a keddihez hasonlóan alakul. Az immáron déli-, délnyugati légmozgás többször mérsékelté válik.

Csütörtökön is hasonló lesz a helyzet, mint szerdán, azaz folytatódik a változóan felhős-napos, késő nyári időjárás mérsékelt légmozgással. A hőmérséklet csúcsértéke ezúttal 25 °C tájékán alakul. A kora esti órákban néhol egy-egy futózápor is előfordulhat.

Pénteken búcsúzik tőlünk a késő nyár: ezen a délutánon még ugyan 28 fokig is felmelegedhet a levegő, ám ez megélénkülő délnyugati légmozgással is együtt jár. A késő délutáni órákban északnyugat felől megérkezik egy markáns – gyakorlatilag évszakváltó – hidegfront, mely másnapra jelentősen (akár több, mint 10 fokkal) visszaveti a hőmérsékletet. A front érkezését erős felhősödés, záporok-, itt-ott zivatarok kísérik.

Délelőtt 11 órától délután 4 óráig még mindig erős UV-B sugárzásra lehet számítani. Ez időszak alatt tehát mindenképpen érdemes kerülnünk hosszabb a napozást, hiszen a napsütésre érzékeny bőrűek akár egy óra alatt is leéghetnek.

Az ezt követő napokban kissé változékony, hőmérséklet szempontjából abszolút a szeptember végén megszokottnak megfelelő (vagy kissé az alatti) őszi időjárás várható..

Hamisítatlan késő nyári időjárásnak leszünk részesei a napokban.

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*