Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Idei első havazás átmenetileg megmaradó hóval, majd száraz, napsütéses, de hideg napok

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2019. december 2. - 8. időszakra vonatkozóan

A hét első napján, hétfőn megérkezik a 2019/2020-as téli szezon első havazása, mely egyből megmaradó havat is eredményez. Nézzük, hogy pontosan mi várható a nap folyamán! Az események még vasárnap éjszaka 11 óra, éjfél magasságában kezdődnek, amikor nyugat-, délnyugat felől egy ciklon csapadékrendszere elér bennünket és (a kedvező légrétegzettségnek köszönhetően) havazás veszi kezdetét. A lehulló hó eleinte inkább csak a fűvel borított területeken marad meg, majd később már az aszfalton is összefüggő hóréteg képződik – igaz, lassú olvadásra számítani lehet. Reggel már az ablakon kitekintve fehér táj fogad bennünket és ekkor a hóréteg átlagos vastagsága 1-3 centiméter között alakulhat. A hőmérséklet ekkor a legtöbb helyen fagypont és mínusz 1 °C között alakul majd. Mindemellett tovább folytatódik a havazás, melynek intenzitása a reggeli- és a délelőtti órákban érheti el a csúcspontját. Kora délután lassan megszűnik a havazás és lassan vékonyodni-, szakadozni kezd a felhőzet. Az ekkorra maximálisan kialakuló hőréteg vastagsága 4-6 cm körül alakul – továbbra is lassú olvadással lehet számolni. Késő délután már rövidebb időszakokra előbújhat akár a nap is. A reggel még délkeleti irányból fújó, majd napközben északnyugatira forduló légmozgás többször mérsékelté válik (olykor élénk lökések is kísérik). Éjszakától gyengül a szél és az újbóli fagynak köszönhetően megáll a hó olvadása is.

Kedden fagyosan indul a napunk: a hőmérséklet minimuma -2 és -4 fok között alakul. Délelőtt többségében napos, míg a délutáni órákban változóan felhős-napos időre számíthatunk csapadék nélkül. A hőmérséklet legmagasabb értéke +2 Celsius-fok környékén alakul, ezáltal a hóréteg olvadására számítani (főként a napsütésnek kitett területeken). Az északnyugati szél ezúttal is többször eléri a mérsékelt fokozatot.

Szerdán is fagyos lesz a reggelünk, de – némelyest a meglévő hóréteg függvényében – kemény fagyokra kell készülni: a hőmérő higanyszála a legtöbb településen egészen -8 fokig süllyed, de helyenként még ennél is hidegebb is lehet. Napközben szerencsére a napsütésé lesz a főszerep, ám a hőmérséklet csúcsértéke még így sem haladja meg a +1 fokot. Tovább fog olvadozni a még esetlegesen meglévő hóréteg. Az immáron délkeleties légmozgás gyenge-, időnként mérsékelt lesz.

Csütörtökön szintúgy kemény fagyokkal kezdődik a napunk, annyi különbséggel, hogy ekkorra helyenként már akár zúzmarás ködfoltok is képződhetnek (melyek délelőttől mindenhol feloszlanak). Délelőttől a napsütés kerül előtérbe, melynek hatására a hőmérséklet délutánra +2 fok köré emelkedik – a még meglévő hófoltok tovább fognak olvadni. A délkeleti szél gyenge-, olykor mérsékelt lesz.

Pénteken is csípős hideg időre ébredhetünk, ám a hőmérőre pillantva már némi enyhülést tapasztalhatunk – az előző két reggelen mért zimankókhoz képest. Párafoltok többfelé-, míg ködfoltok itt-ott szintúgy létrejöhetnek. Délelőttől ismét a napsütés kerül előtérbe, majd délután már időnként kisebb fátyolfelhősödések zavarhatják a napsütést, illetve szűrt napsütést okozhatnak. A délkeleties légmozgás a nap során jobbára gyenge lesz.

Szombaton már többször erősen megnövekszik a felhőzet, melyből a délutáni órákban helyenként egy-egy zápor is kialakulhat. Emellett érezhetően megenyhül az idő: a reggeli minimum már “csak” mínusz 2, míg a délutáni maximum érték +5 Celsius-fok körül alakul, így az itt-ott még esetleg meglévő hófoltok teljesen elolvadnak. A délnyugati-, nyugati szél többnyire gyenge marad.

Vasárnapra tovább enyhül az idő, melynek köszönhetően már a teljes napunk fagymentesen alakul. Az enyhülés azonban felhősödéssel együtt jár, ezért e napon elsősorban csak rövid napsütéses időszakokban reménykedhetünk. A hőmérő higanyszála már elérheti akár a +7 fokot is. A nyugati-, délnyugati légmozgás gyenge-, mérsékelt lesz.

Az ezt követő napokban aztán ismételt – egyelőre bizonytalan mértékű – lehűlésre van kilátás.

A héten ízelítőt kapunk az igazi télből is.

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*