Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Eleinte kissé változékony, majd ismét egyre melegebb, túlnyomóan napos nyári időjárás

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2019. augusztus 16-22. időszakra vonatkozóan

Pénteken már kevésbé hűvös idővel indul a napunk, mint csütörtökön. Kora reggel közepesen vagy erősen felhős égboltra ébredhetünk, és emellett 14 fok körüli értékeket olvashatunk le a hőmérőről. A délelőtti óráktól a rövidebb napos időszakok mellett egyre nagyobb eséllyel alakulhatnak ki kisebb-nagyobb záporok-, esetleg zivatarok. A délutáni hőmérséklet 23-24 fok tájékán alakul. Az északnyugati szél délutántól többször mérsékelté válik. Zápor- és zivatarcellák közvetlen környezetében átmenetileg megerősödő légmozgásra is számítani lehet. Éjszakától csökken a felhőzet.

Szombaton még kissé hűvösebb, ám alapvetően napos időre számíthatunk reggel, illetve eleinte délelőtt is. Ezt követően egyre több gomoly- és fátyolfelhő jelenik meg az égen, melyek többször megzavarják a napsütést. Csapadék azonban már ezen a napon nem várható. Ráadásul kb. 3 fokkal erősödik a nappali felmelegedés, azaz e délutánon már ismét meleg, nyári időben lesz részünk. Az eleinte nyugatias-, majd egyre inkább délnyugati-, végül pedig déliesre forduló szél általában gyengén fog fújdogálni.

Vasárnap már néhány fokkal enyhébb lesz a reggelünk. Ezúttal már délelőtt és délután is egyaránt sok-sok napsütésben bízhatunk, bár olykor, rövidebb időszakokra felhők takarhatják el előlünk a napot. Csapadéktól e napon sem kell tartanunk. A csúcshőmérséklet helyenként már megközelíti a 30 Celsius-fokot. A déli-, délkeleti légmozgás időnként mérsékelté válik.

Hétfőn is a vasárnapihoz hasonló idő vár ránk, azaz folytatódik a száraz, napos, meleg nyári idő. Mivel a legmagasabb hőmérséklet ezen a délutánon már térségünk legtöbb településén eléri, sőt, több helyen meg is haladja a 30 fokot, ezért kijelenthetjük, hogy visszatér a kánikula. A déli-, délkeleti szél jellemzően gyenge lesz, ám olykor mérsékelt-, esetleg élénk széllökésekre is számítani lehet.

Kedden is túlnyomóan gyengén fátyol- és gomolyfelhős idő elé nézünk, így továbbra is élvezhetjük a napsütéses időt. Emellett tovább erősödik a felmelegedés, ezáltal a délutáni maximum hőmérséklet helyenként elérheti akár a 32 °C-ot is. A déli-, délkeleti szél ezúttal is olykor mérsékelté válik.

Szerdán várhatóan egy gyenge hidegfront robog át felettünk, mely említésre méltó csapadékot ugyan nem okoz, viszont hatására némileg mérséklődik a nagy meleg, átmenetileg megnövekszik a felhőzet, illetőleg kissé feltámad az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet immáron mindenhol elmarad a 30 foktól.

Csütörtökre megnyugszik az időjárásunk. Egész nap gyenge lesz a légmozgás, emellett ráadásul relatíve sok napsütésben bízhatunk a nap folyamán. A délutáni órákban többször fátyolfelhőzet okozhat szűrt napsütést. A hőmérséklet még egyértelműen augusztus második felének megfelelően alakul.

Délelőtt 11 órától délután 4 óráig igen erős UV-B sugárzásra számíthatunk ezen a héten is. Ez időszak alatt tehát érdemes kerülnünk a napozást, hiszen akár negyed-fél óra alatt is le lehet égni.

Péntek virradóra egy újabb gyenge hidegfront haladhat át felettünk, mely számottevő lehűlést ugyan nem, mindössze csak kevés csapadékot hozhat magával. A hétvégére aztán ismételten többségében napos, meleg nyári időjárásra van kilátás.

Esztergom a Vaskapuról nézve

1 hozzászólás érkezett eddig. Legyél Te a második, aki leírja a véleményét!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.


*