Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Igazi nyári időjárás, majd valamelyest mérséklődik a meleg

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2023. június 1. - 7. időszakra vonatkozóan

Csütörtökön friss, itt-ott kissé hűvös (elsősorban Bajna-Epöl irányában süllyedhet 10 fok alá a hőmérséklet) időre ébredhetünk, majd délelőttől a sok-sok napsütés jótékony hatására gyorsan melegszik a levegő, mely a délutáni órákban egészen 28 Celsius-fok magasságában tetőzhet. A nyugati-, délnyugat szél általában gyengén fújdogálhat.

Pénteken egy picivel enyhébb idővel indulhat a napunk, melyet délelőtt ismét csaknem zavartalan napsütés követhet, azonban a délutáni órákban már helyenként többször, néhol akár erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, melyből egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, mely egyben a heti abszolút maximum hőmérsékletet is jelentheti, 29 °C környékét. Az északnyugatias légmozgás jellemzően gyenge lehet, ám a délután második felében már időnként elérheti a mérsékelt fokozatot.

Szombaton egy hazánkat az elmúlt éjszaka során észak felől súroló gyenge hidegfront hatására néhány fokkal mérséklődik a nyári meleg, bár igaz, hogy ezt majd csak a délutáni órák során tapasztalhatjuk, amikor a hőmérő higanyszála legfeljebb 24-25 fokig emelkedhet. Az északi-, északkeleti légmozgás többnyire gyenge-, olykor-olykor mérsékelt lehet.

Vasárnap a kissé hűvös hajnali-, kora reggeli órákat ismét többórás napsütés és gyors felmelegedés követ. Változóan felhős-napos idő várható, csapadék nélkül. A legmagasabb hőmérséklet 25-26 fok tájékán alakul. A keleti-, délkeleti légmozgás jobbára gyenge lehet.

Hétfőn már valamelyest változik időjárásunk jellege, ugyanis napközben egyre többször jelenhetnek meg felettünk az „égi fellegek”, melyet ezúttal már több helyen is záporokat-, vagy akár zivatarokat eredményezhetnek. A hőmérséklet minimuma 11-12 °C körül, míg a csúcsérték 26 °C környékén alakulhat. A délkeleties légmozgás időnként mérsékelté válhat, sőt, zápor- és zivatarcellák közvetlen környezetében akár meg is élénkülhet/erősödhet.

Kedden a hétfőihez hasonló időre számíthatunk, bár inkább a nap első felében lehetnek jellemzőek a frissítő jellegű záporok-, zivatarok, ami miatt ugyan a hétfőinél kissé kevésbé meleg idő várható, ám egyúttal jelentősen fülledtebb lehet a levegő. A keleti-, délkeleti szél zápor- és zivatarcellák közelségét leszámítva túlnyomórészt mérsékelt lehet.

Szerdán már kevesebb felhőre, és így több napsütésre számíthatunk, viszont a délutáni órákban az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből még így is helyenként kialakulhat egye-egy frissítő zápor-, zivatar. A hőmérséklet maximuma 25 °C magasságában alakulhat. Az északias légmozgás általában gyenge-, mérsékelt lehet.

Délelőtt kb. 11 órától egészen kb. délután 4 óráig bezárólag erős UV-B sugárzásra lehet számítani. Ez időszak alatt tehát mindenképpen érdemes kerülnünk a huzamosabb ideig tartó, védelem nélküli napozást, hiszen akár egy óra alatt is leéghetünk.

Az ezt követő napokban is folytatódhat a változóan felhős-napos, nyárias hőmérsékletű időjárás délutánonként egy-egy frissítő záporral-, esetleg zivatarral.

Péntekig igazi nyári időjárásra számíthatunk, majd valamelyest mérséklődik a meleg.

5 hozzászólás érkezett eddig. Szólj hozzá Te is!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.