Időjárás-előrejelzés

Ezen az oldalon egy 7 napra szóló, heti szinten többször is frissülő, részletes időjárás-előrejelzést olvashattok. Előrejelzésünk Dorogra, Esztergomra, és eme két város közvetlen térségére vonatkozik.

Makacsul kitart a hőség, az év legmelegebb időszakát éljük

Időjárás-előrejelzés Dorog-Esztergom térségére, 2024. július 14. - 20. időszakra vonatkozóan

Vasárnap egy gyenge, száraz hidegfront vonul át felettünk, azonban térségünkben az átmeneti kisebb-nagyobb felhősödéseket és az időnként mérsékelté váló északnyugati légmozgást leszámítva nem tapasztalhatunk változást az időjárás jellegében. Hamisítatlan kánikulában lesz részünk, ugyanis a hőmérséklet maximuma 35 °C magasságában alakulhat.

Hétfőn hasonlóan meleg, ám még naposabb időben bízhatunk. A hajnali-, kora reggeli 21 fok tájéki minimum hőmérsékletet délután 34-35 fokos csúcsértékek kísérhetnek, azaz folytatódik a kánikula. A nyugati-, északnyugati szél olykor mérsékelté válhat.

Kedden egy kissé változik az időjárás jellege, ugyanis napközben fokozódhat a gomolyfelhő-képződés. Ennek eredményeképp a nap második felében, leginkább a délutáni órákban helyenként „kipattanhat” egy-egy frissítő jellegű zápor-, vagy zivatar. Ezt leszámítva meglehetősen fülledt és emellett kimagasló hőség várható (a napi középhőmérséklet enyhén meghaladhatja a 28 fokot). Az északnyugati légmozgás a nap második felében, illetőleg zápor- és zivatarcellák közvetlen közelségében elérheti a mérsékelt, sőt, az utóbbi esetben átmenetileg az élénk-, vagy rövid ideig akár az erős fokozatot is.

Szerdán is hasonlóan fülledt, kánikulai meleg idő várható, ám körülbelül 2 fokkal mérsékeltebb „kiadásban”. A délután folyamán időnként kissé megnövekedhet a gomolyfelhőzet, ám térségünkbe csapadék (zápor-, zivatar formájában) legnagyobb eséllyel az esti órákban érkezhet – csak helyenként eshet. Gyenge északnyugati alapszél várható, mérsékelt széllökésekkel.

Csütörtökön a kánikula mellett szintúgy a változó gomolyfelhőzet és a relatíve sok napsütés lehet jellemző. Emellett ismét meglehetősen fülledtnek érezhetjük a levegőt. Frissítő jellegű zápor- és zivatar elsősorban a nap második felében, estefelé jöhet létre. A nyugati-, északnyugati légmozgás általában gyenge lehet-, és csak olykor-olykor válhat mérsékelté. Zápor- és zivatarcellák közvetlen közelségében viszont átmenetileg megélénkülhet-, megerősödhet.

Pénteken a 20 fok körüli napkezdetet követően ismét a változó felhőzet lehet meghatározó, mely mellett csapadék ezúttal nem, viszont annál több napsütés várható. A hőmérséklet újból bőven 30 fok fölé emelkedhet, egészen 33-34 fokig. Az északnyugati szél a nap második felében már többször mérsékelté válhat.

Szombaton szintúgy hasonló időnk lehet, bár már egy-egy fokkal mérséklődhet a nagy meleg (legalacsonyabb- és legmagasabb hőmérséklet tekintetében). Napközben ismét viszonylag sok napsütésben bízhatunk. A hőmérséklet csúcsértéke 32-33 °C környékén alakulhat. Az északias légmozgás általában gyenge maradhat.

A napsütéses időszakokban délelőtt kb. 11 órától egészen délután 4-5 bezárólag igen erős UV-B sugárzásra lehet számítani. Ez időszak alatt tehát mindenképpen érdemes kerülnünk a huzamosabb ideig tartó, főleg az UV védelem nélküli napozást.

Kilátások a 7 napot követő időszakra

Az ezt követő néhány napunkon is maradni látszik a lassú ütemben mérséklődő, de még így is kánikulainak számító nagy meleg.

Makacsul kitart a hőség, az év legmelegebb időszakát éljük.

5 hozzászólás érkezett eddig. Szólj hozzá Te is!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!