2018. évi összesítés

Májusi naplemente

1901 óta nem volt ilyen meleg év, nyáron rekord alacsony volt a Duna vízállása. Szélsőségektől mentesen telt az év: sem forróság, sem extrém hideg nem volt. Éppen karácsony előtt olvadt el a hó, így idén sem volt fehér az ünnep.

Az éves középhőmérséklet 12,2 °C volt (előző évhez képest +1,1 °C). Az átlagos évi maximum hőmérséklet 17,4 °C (előző évhez képest +0,8 °C), míg az átlagos évi minimum hőmérséklet 7,0 °C (előző évhez képest +1,3 °C). A legnagyobb napi hőingás 22,1 °C (előző évhez képest +0,6 °C), április 22-én rögzítettük. Az év legmagasabb hőmérséklete 34,6 °C (augusztus 9.), a legalacsonyabb hőmérséklete -13,8 °C (március 1.) volt.

Átlagos mennyiségű csapadék hullott 2018-ban

Látványos esőfüggöny szeptember 1-jén

Dorogon 566,2 mm, míg Sárisápon 592,5 mm csapadékot regisztráltunk. Így térségünkben átlagosan 579,4 mm, azaz átlagos mennyiségű csapadék hullott.

2018-ban a 365 napból 149 olyan nap volt, amikor csapadék hullott, ez azt jelenti, hogy körülbelül 2,4 naponta ázhattunk el. Jelentős mennyiségű – 5 mm/napot meghaladó – csapadék 39 alkalommal hullott az évben.

A legcsapadékosabb nap szeptember 1-je volt, ezen a napon 40,1 mm csapadékot mértünk Dorogon.

Az év elején többször havazott – másnapra mindig elolvadt, decemberben tovább megmaradt

Az évben összesen 10-szer hullott mérhető – jellemzően 1-3 cm vastagságú – , a legtöbbször januárban, de szinte kivétel nélkül minden alkalommal elolvadt másnapra. Az első hónapban négyszer maradt meg a szilárd halmazállapotú csapadék, februárban háromszor, márciusban egyszer, míg decemberben két alkalommal. Huszonhárom olyan nap volt, amikor legalább 1 cm hó borította a tájat: januárban és februárban 4-4, márciusban 1, decemberben 8 ilyen nap volt. Ónos esőt nem regisztráltunk.

A legtöbb hó december 15-én hullott, ezen a napon 10 cm hóvastagságot mértünk.

130 nyári, 21 téli nap volt

Napkelte Solymáron 2018. október 5-én.

25 Celsius fok fölé 130 alkalommal emelkedett a hőmérséklet, ennyi nyári nap volt. Hőséget 45-ször jegyeztünk fel, ezeken a napokon 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A 35 Celsius fokot 0 alkalommal haladta meg a hőmérséklet. 2018 legmagasabb hőmérséklete 34,6 °C volt, amit augusztus 9-én mértünk.

Fagyos reggelek

Fagyos nap 78-szor volt, azaz ennyiszer süllyedt 0 Celsius fok alá a hőmérséklet, téli nap¹ 21-szer fordult elő.  Zord hideget, azaz -10 °C alatti hőmérsékletet 5-ször mértünk. 2018 legalacsonyabb hőmérséklete -13,8 °C volt, amit március 1-jén mértünk.

¹ Téli nap= az adott nap legmagasabb hőmérséklete nem éri el a 0 °C-ot

A hidegrekord -13,8 °C, a melegrekord 34,6 °C volt

2018-ban a legmagasabb hőmérsékletet augusztus 9-én mértük Dorogon, 34,6 fok volt azon a napon. A legalacsonyabb hőmérséklet -13,8 °C volt, amit március 1-jén mértünk Sárisápon.

45 zivataros nap volt

2018-ban az első zivatart március 31-én észleltük.

24-szer volt köd

Tokod látképe ködben

Térségünkben 24 alkalommal figyeltünk meg ködképződést 2018-ban.

Január [összefoglaló]

Januári hómaci

Az átlagosnál enyhébben indult az év. Ha megmaradó hó hullott, legkésőbb másnapra elolvadt.

Január 6-án évtizedes melegrekord dőlt térségünkben. Megdőltek az országos melegrekordok is.

Január 13-án havazott először 2018-ban. A 2 cm hó másnapra csak foltokban maradt meg.

Január közepén Kelvin-Helmholtz, utolsó napján pedig Undulatus asperatus felhőfajtát észleltünk az égbolton. Monokróm, azaz egyszínű (piros) szivárvány is megjelent a 30-i napkeltében. Hó végén a Hold is különlegességet alkotott, ugyanis egyszerre volt szuperhold, vérhold és kékhold.

Február [összefoglaló]

A Börzsöny havas látképe Dömösről nézve (február 13.)

Február végére érkezett meg az igazi tél. A hónap első napja volt a leghidegebb, az utolsó napja pedig a legmelegebb. Többször is havazott, de síkvidéken minden esetben rövid időn belül elolvadt a lehullott hó.

Február utolsó napjaiban évtizedes hidegrekord dőlt térségünkben. Az országos rekordok nem forogtak veszélyben.

A hónap végére Dobogókőn megnyílt a sípálya.

Március [összefoglaló]

Bazilika márciusban

Hőmérsékleti hullámvasút jellemezte a márciust. A hónap elején -10 foknál is hidegebb volt, majd közel 18 fokot mértünk. Ezt követően újabb mínuszok jöttek havazással, végül megint melegedés következett.

Az idei nőnap esős időt hozott.

A 2017/2018-as téli szezon legnagyobb havazását hozta a márciusi tél. Több szabadtéri rendezvényt kellett térségünkben elhalasztani. Dorogon 5 cm, Sárisápon 7-8 cm hóvastagságot mértünk, ami az egész tél legnagyobb hóvastagságát jelentette.

A hónap utolsó napján, egyben a húsvéti hosszú hétvégén térségünkben kialakult a 2018. év első zivatara, intenzív csapadékhullás kíséretében.

Április [összefoglaló]

Naplemente Esztergomban

Még soha nem volt ennyire meleg április Magyarországon, csak a hónap első két napja produkált átlag alatti hőmérsékletet. A télből hirtelen a nyárban érezhettük magunkat: míg márciusban az átlagosnál hidegebb, addig áprilisban jóval melegebb volt.

Szelesen teltek a húsvéti ünnepek: még március utolsó napján kialakult az év első zivatara, de a húsvéti hosszú hétvége többi napja (húsvétvasárnap és húsvéthétfő) is erős széllel telt.

Április 16. napjának kora reggelén szaharai homok keveredett az esőcseppek közé, ez okozott úgynevezett sáros esőt térségünkben is.

Április 12-én 25,8 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet, ez volt a 2018. év első nyári napja. Idén az első kánikulában 2018. április 29-én lehetett részünk, amikor egy tized fokkal meghaladta a hőmérséklet a 30 Celsius fokot.

Virágzó képgalériánk a 2018-as tavaszról itt tekinthető meg.

Május [összefoglaló]

2018. májusi lecsapó a dorogi lakótelepen
2018. májusi lecsapó a dorogi lakótelepen

A megszokottnál melegebb volt a május is, huszonhárom nyári nappal.

Május 25-én heves zivatar csapott le térségünkre, felhőszakadás, jégeső, lecsapó villámok kíséretében, villámcsapás érte az elektromos hálózatot is. Majd dupla szivárvány alakult ki Dorogon a térségünket súroló záporok és napfény eredményeként.

Június [összefoglaló]

Peremfelhő Dorogon (Kép: Tusser-Börcsök Bernadett)

Peremfelhős zivatar és nyárias hőmérséklet jellemezte az első nyári hónapot.

Június 3-án, majd június 6-án is peremfelhővel érkeztek a zivatarok. Az elsőt felhőszakadás kísérte, a másodiknak csak a széle érintette térségünket.
Lilán pompázó mezőt örökítettünk meg Pilisvörösvár határában.

Július [összefoglaló]

Tüzes naplemente júliusban

Kiegyensúlyozottan meleg, száraz, nyárias időt hozott a július.

Idén júliusban nem sok rendkívüli időjárási esemény történt, ugyanakkor a hónap elején részünk lehetett egy tüzes naplementében, de zivatarok is érkeztek. A hónap második felében 30-35 Celsius fok közötti kánikula jellemezte az időjárásunkat.

Augusztus [összefoglaló]

Peremfelhős zivatar augusztusban

Kiegyensúlyozottan meleg, de hőség nélküli augusztus, kevés csapadékkal.

Rendkívül alacsony, 7 cm volt a Duna vízállása Esztergomnál, a Kis-Duna egyes helyeken gyalogosan is járható volt. Csak a hónap végén éledt fel a Duna vízállása.

Peremfelhővel érkezett az a zivatarcella, amely csak súrolta térségünket 2018. augusztus 14-én, késő délután.

Külön cikkben mutattuk be, hogy milyen volt az idei Perseidák meteorraj.

Minden évben augusztus 19-én, egy nappal a központi, budapesti parádé előtt rendezik meg a tűzijátékot Esztergomban. Ebben az évben is a Duna közepéről, egy uszályról lőtték fel a rakétákat.

Szeptember [összefoglaló]

Kép: Gere Patrik
Szivárvány térségünkben (Kép: Gere Patrik)

Jelentős csapadékkal kezdődött az első őszi hónap, a folytatás szárazabban telt. Egyszer fagyott is.

Mintegy 40 mm csapadékkal indult a szeptember. A dorogi Bányásznapon koncertek maradtak el, Esztergomban a csatornák nem tudták elnyelni a nagy mennyiségű csapadékot, így állt a víz az utakon.

A hónap első öt napjában már a 100 mm-t is elérte a csapadékösszegAz idei szeptember az elmúlt évtized legcsapadékosabb szeptemberei közül a harmadik helyet szerezte meg, bár ahogy indult a hónap, akár nagyobb rekordra is számíthattunk volna, de a hónap további része szárazabban telt.

Nagyon ritka légköroptikai jelenségnek lehettünk szemtanúi 2018. szeptember 13-án, csütörtökön, úgynevezett zenitkörüli ív jelent meg térségünk egén. Csak rövid ideig volt látható, néhány perc alatt teljesen elhalványult.

Április 12-től szeptember 21-ig, azaz 162 napig, csaknem fél évig tartott idén a nyár. Azonban egyetlen egyszer sem volt hőség 2018-ban, vagyis nem mértünk 35 fok feletti hőmérsékletet.

Október [összefoglaló]

Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.
Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.

Enyhe október, kevés csapadékkal. Rekord alacsony volt a Duna vízállása, több száz éves kincseket találtak. Több mint száz éves rekord dőlt meg Esztergomban. Sorra dőlhetnek meg a negatív vízállásrekordok – írtuk október 16-án.

Szent István-kori pénzérme került elő a rendkívül alacsony Dunából az esztergomi Helemba-szigeten.

A hónap végére már turisztikai látványosság lett a kiszáradni készülő folyó.

A hónap végére emelkedett a Duna vízszintje, miután az osztrák és német vízgyűjtők területén jelentősebb mennyiségű csapadék hullott. Ennek következtében a korábban kibukkanó zátonyokat ismét ellepte a víz.

November [összefoglaló]

Őszi színekben pompázik térségünk

E hónap az átlagosnál enyhébben telt, az első felében csapadék sem volt. A hónap végén a hegyekben leesett az első hó.

November elején, illetve október végén is melegrekordok dőltek. Ebben a cikkünkben írtuk, hogy melyik nap milyen. A folytatásban is megdőlt az országos, valamint térségünk melegrekordja is.

Térségünk több pontján havas eső, a hegyekben havazás alakult ki november 19-e délelőttjén.

December [összefoglaló]

Szánkózó hóemberek az esztergomi Széchenyi téren.
Esztergom ünnepi fényekben

A hó közepén nagyobb hó hullott, ami karácsonyra elolvadt, így idén sem volt fehér az ünnep.

Hegyvidéken már többször is havazott az idei téli szezonban, illetve térségünkben is alakult már ki hószállingózás, de az első síkvidéken is megmaradó hóra december 15-ig kellett várnunk 2018-ban – erről képgalériát is összeállítottunk.

Máglyagyújtás és víz alatti karácsonyfa: térségünkben is vannak hagyományai a karácsonyt megelőző időszaknak.

Immár második éve, hogy a Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió is becsatlakozott a téli túraszervezésébe. Oroszlánrészt vállaltak abban, hogy a tavalyi létszámhoz képest idén majdnem 150-200-zal többen, összesen 603-an vágtak neki a túrának – amelyet 2018-ban Annavölgyön rendeztek meg.

Az év utolsó perceit az esztergomi Vaskapunál töltöttük, innen csodáltuk az újévi tűzijátékot, sőt látványos fényképeket is készítettünk.

Tűzijáték Esztergomban és Párkányban 2019. január elsején.

Nemzeti ünnepek 2018-ban

Március 15.: -0,9 °C | 7,6 °C | gyenge eső

Augusztus 20.: 15,4 °C | 34,3 °C | kánikula

Október 23.: 6,8 °C | 13,9 °C | szeles, kis esővel

Kisszölgyémi Dániel fotója az esztergomi tűzijátékról a Szent Tamás-hegyről
Esztergomi tűzijáték augusztus 19-én (Kép: KIsszölgyémi Dániel)

Nem volt fehér a karácsony

December 24-én enyhe időben volt részünk: hajnalban 4,5 °C-ot, délután 6,5 °C-ot mértünk. Eső, majd szél jellemezte a napot.
December 25-én fagypont körül alakult az éjszakai hőmérséklet, napközben viszont +3 Celsius fokot mértünk. E napon csapadékban már nem volt részünk.
December 26-án ismét pozitív tartományban maradtak a hőmérsékletek. A minimum 2,6 °C, a maximum 4,1 °C volt. Csapadék nem alakult ki.

Extrém időjárás

  1.  Monokróm szivárvány | térség | 01.30.
  2.  Márciusi havazás | térség, országos | 03.18.
  3.  Sáros eső | térség | 04.16.
  4.  Dupla szivárvány | térség | 05.16.
  5.  Felhőszakadás és jégeső | térség | 05.24.
  6.  Peremfelhős zivatar | térség | 06.02.
  7.  Újabb peremfelhős zivatar | térség | 08.14.
  8.  Perseidák | térség | 08.16.
  9.  162 napig tartott idén a nyár | térség | nyár vége
  10.  100 mm csapadék 4 nap alatt | térség | 09.01-04.
  11.  Zenitkörüli ív | térség | 09.13.
  12.  Rekord alacsony vízállás a Dunán | térség, országos | október eleje
  13.  1901 óta az idei a második legmelegebb ősz | országos | ősz
  14.  Rekord meleg november | országos | november eleje
  15.  Rekord meleg november | térség | november eleje
  16.  1901 óta az idei a legmelegebb év | országos | év vége

Legek 2018-ban

Legcsapadékosabb hónap: SZEPTEMBER 
Legszárazabb hónap: ÁPRILIS
Legmelegebb hónap: AUGUSZTUS
Leghidegebb hónap: FEBRUÁR
Legködösebb hónap: JANUÁR, DECEMBER
Leghavasabb hónap: JANUÁR, DECEMBER
Legzivatarosabb hónap: MÁJUS, JÚNIUS

2018. évi időjárási adatok – Sárisáp, Dorog

Éves középhőmérséklet (°C) 12,2 °C
Éves átlagos minimum hőmérséklet (°C) 7 °C
Éves átlagos maximum hőmérséklet (°C) 17,4 °C
Éves legalacsonyabb hőmérséklet (°C): + [dátum] -13,8 °C 03.01. Sárisáp
Éves legmagasabb hőmérséklet (°C): + [dátum] 34,6 °C 08.09. Dorog
Legnagyobb napi hőingás (°C): + [dátum] 22,1 °C 04.22. Sárisáp
Éves összes csapadék (mm): 579,4 mm
Legcsapadékosabb nap (mm): + [dátum] 40,1 mm 09.01. Dorog
Csapadékos napok száma: 149
Jelentős csapadékú napok száma (5 mm-nél több/ mm): 39
Zivataros napok száma: 45
Forró napok száma (35 °C felett): 0
Hőségnapok száma (30 °C felett): 45
Nyári napok száma (25 °C felett): 130
Fagyos napok száma (0 °C alatt): 78
Téli napok száma (0 °C alatti maximum): 21
Zord napok száma: (-10 °C alatt): 5
Ködös napok száma: 24
Legnagyobb hóvastagság: 10 cm 12.15. Dorog
Hótakarós napok száma: 23

Éves összesítő diagram

2018. összesítő diagram (Forrás: metnet.hu)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!