Térségünkből is látható volt a teljes holdfogyatkozás

Teljes Holdfogyatkozás Dorogról nézve 2019. január 21-én.

2019. január 21-én, hétfőn hajnalban megérte korán kelni, hiszen gyönyörű égi jelenségnek lehettünk szemtanúi. A korai órákban ugyanis nem csak Európa, hanem Afrika nagy részén, Észak- és Dél-Amerikában is teljes holdfogyatkozás volt, amelyre legközelebb három évet kell várnunk.

Mit nevezünk teljes holdfogyatkozásnak?

Az égi jelenség akkor következik be, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el. Ilyenkor a Föld árnyéka teljesen a kísérő égitestünkre vetül, amely először „elfogy”, majd vörös színben pompázik. A vérhold elnevezés is innen ered, hiszen az ókori népek a fogyatkozás ideje alatt vöröses Holdat vérholdnak nevezték el.

Miért lesz vörös a Hold? Mert a Föld légköre visszaveri a Nap fényét, ezáltal a Holdra vetülő árnyéknak hasonlóan vöröses lesz a színe, mint a naplementéknek.

Majdnem egy órán keresztül látható volt!

Ma rendkívül korán keltünk, hogy Dorogról mi is megtekintsük a teljes holdfogyatkozást. 5:10-kor már a Hold felénél járt az árnyék, amely masszívan takarta el kísérő égitestünket.

5:30-kor már csak egy vékony sarló látszódott.

20 perccel később, azaz 5:30-kor már csak egy vékony sarló látszott, majd elérkezett a vérhold ideje.

5:44-kor már kezdett vörössé válni a Hold.

Ugyan a teljes jelenséget nem láttuk végig, hiszen 6:20 után már lebukott a házak között, de így is gyönyörű volt. 6:12 perckor volt a „legsötétebb pillanat”, amikor a Hold elérte a Föld árnyékának közepét.

6:12-kor érte el a Hold a Föld árnyékának közepét.

 

 

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!