Peremfelhős zivatar és felhőszakadás

Két hullámban érkeztek zivatarok, az első hullámban a nem túl heves zivatart felhőszakadás kísérte, míg a második hullám – térségünkben nem túl gyakori – peremfelhővel érkezett.

Peremfelhő Kesztölcön (Kép: Radovics Gergely)

Már napokkal ezelőtt látszódott, hogy a több napja tartó száraz, tikkasztó meleget követően hétvégére beindul a légkör. Ennek megfelelően szombaton első ízben 17 óra körül Szlovákia felől, azaz északnyugati irányból sötétedni kezdett. Az ég megdörrenését követően a csapadék is megérkezett. Több helyen felhőszakadás kísérte a zivatart, Esztergom egyes részein a csatornák ismét képtelenek voltak elnyelni a hirtelen lehulló, nagyobb mennyiségű csapadékot, ezért a járművek tengelyig gázoltak az esővízben. Nyergesújfaluról több olvasónk is jégesőt jelentett. Tokodaltárón, Táton és Mogyorósbányán is leszakadt az ég.

Felhőszakadás Esztergomban (Kép: Balogh Zoltán)

Az események 18 óra körül befejeződtek, fülledt, nehezen elviselhető időt hagyva maga után. A zivatar elhaladtával térségünkben átlagosan 11 milliméter körüli csapadékmennyiség hullott, többfelé szivárvány is kialakult.

Felhőszakadás Dorogon

Délutáni felhőszakadás Dorogon2018.06.02.(Videó: Fehér Nikolett)

Posted by Dorog-Esztergom térségének időjárása on Saturday, 2 June 2018

Forrás: Fehér Nikolett

Posted by György Veizer on Saturday, 2 June 2018

Forrás: Veizer György

A második hullám 19:45-től kezdődően vált láthatóvá, ugyanis térségünkben nem túl gyakran kialakuló, úgynevezett peremfelhő jelent meg, szintén az égbolt északnyugati felén. Rendkívül nagy sebességgel, kavarogva haladt Piliscsaba irányába. Esztergomba így érkezett:

Zivatar érkezik 2018. június 2-án

Így kerülte ki Esztergomot a Szlovákia felől érkező zivatarcella!

Posted by Dorog-Esztergom térségének időjárása on Saturday, 2 June 2018

A zivatart Csolnok-Sárisáp-Úny térségében feltehetően felhőszakadás kísérte, ugyanis a csapadéksáv távolról is jól látható volt, amit számos villám is kísért. Térségünk pontos csapadékösszegét nehéz megállapítani, mert a keleti részeken (Esztergom-Dorog-Kesztölc) inkább kevesebb, míg Csolnok-Sárisáp-Dág, valamint Tokod-Tát településeken akár jóval nagyobb mennyiségű csapadék is hullhatott. Mindenesetre a két hullám összesen 14-30 mm közötti csapadékösszeget produkált, a térség nyugati felében található településeken esett több.

Tátra így érkezett

Tátra így érkezett2018.06.02. (19:50)(Videó: Abonyi Júlia)

Posted by Dorog-Esztergom térségének időjárása on Saturday, 2 June 2018

Forrás: Abonyi Júlia

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!