Site icon Dorog-Esztergom térségének időjárása

Tél tábornok megérkezett

FRISSÍTÉS!

November 30.

10:39 – Dorog és Esztergom térségében eső esik, tőlünk keletre és nyugatra is havazik!

Már csak ezen a terület hómentes.


23:04 – A Pilisben a hó dominál

A Pilisben egyre rosszabbak az útviszonyok, Piliscsaba és Pilisjászfalu között is autó az árokban, hókotró sehol – áll a Piliscsabai Polgárőr Egyesület bejegyzésében.

22:58 – A Dunakanyarban 5 cm-nél vastagabb hóréteg alakulhat ki

A térségünket határoló Dunakanyarban várható az egyik legintenzívebb csapadékhullás az országban, amely hó formájában érkezhet. Itt helyenként 5 centimétert meghaladó hóvastagság alakulhat ki délelőttig. Dorog és Esztergom továbbra is bizonytalan, a hó és eső határán fekszik jelenleg, de minden esély meg van arra, hogy lepelnyi, legfeljebb néhány centiméternyi friss hó hulljon ezeken a területeken. Erre a legnagyobb esély csütörtökön a hajnali és délelőtti órákban áll fent.

20:59 – Dobogókőtől egészen Pomáz széléig már fehér a táj

Budapest felől Esztergom felé haladva a Pilis magasabban fekvő részein már kifehéredett a táj. Érdekes módon Dobogókőtől Esztergom felé haladva alig maradt meg a hó, bár havazást tapasztaltunk. A helyzet várhatóan csütörtök reggelre megváltozik, és ott is megmarad a lehulló hómennyiség.

Pilisszentkereszt téli tájba öltözött.

20:59 – Dorogon is havazik

Dorogon, mint térségünk több településén elkezdtek foltokban kifehéredni a füves területek, háztetők, egyéb tereptárgyak.

Havazik Dorogon

20:54 – Reggelig várható csapadékformák

20:17 – Ismét havazik

Este nyolc óra körül a csapadék ismét szilárd halmazállapotba váltott át, azaz havazik térségünk több pontján. Sárisápon 0,4, Dorogon -0,2 °C-ot mértünk 20 órakor.

16:26 – Intenzív csapadék jön

Zala, Vas, Veszprém megye határán tart az intenzív csapadék, éjszaka éri el térségünket, ha addigra kellőképpen lehűl a levegő, akár kiadós havazást is okozhat csütörtök reggelig. A legkiemeltebb célpontok a Börzsöny és a Dunakanyar.

Intenzív csapadék jön (Kép: OMSZ / radar)

15:32 – Este jön a java

Reggel óta többnyire gyenge vagy közepes intenzitású csapadék hullik, melynek formái igen változatosak. Reggel még többnyire hó, kora délután havas eső, eső volt a jellemzőbb síkvidéken. Hegyekben változatlanul havazik.

Délután délnyugat felől kiterjedt csapadékmező veszi célba térségünket is, melynek során főleg éjszaka intenzív csapadékra számítunk. A hőmérséklet jelenleg +2 fok körül mozog, hajnalban viszont 0 fokig csökkenhet. Nagy a bizonytalanság, mert kicsin fog múlni, hogy térségünkben hó vagy eső lesz-e éjszaka a meghatározó. Ugyanakkor fent kell tartanunk az esélyét, annak, hogy reggelre nagy mennyiségű hó borítsa térségünket. Az intenzitás erősebb lesz, így amennyiben a hó „nyer”, akkor akár 8 cm körüli hóvastagság is összejöhet reggelre.

12:55 – Már eső esik térségünkben

Nagyjából 12 óra környékén bekövetkezett halmazállapot változás következtében jelenleg eső esik térségünkben. Dorogon 2,3 °C van!

11:56 – Pár perce elállt a havazás Dorogon

11:42 – Lerobbant busz akadályozza a forgalmaz a Kopár csárdánál

A Kopár-csárdánál található kanyarban lerobbant egy személyszállító busz, amely teljesen megakasztotta a forgalmat. Jelenleg rendőrök segítségével haladhatnak tovább a járművek.

11:38 – Baleset Piliscsabán

Piliscsabán a Dorog felé vezető sávban történt utoléréses baleset. A 10-es út Facebook csoportban olvasható információ szerint, már járható az út.

A balesetben nem sérült meg senki. (Kép forrása: Piliscsabai Polgárőr Egyesület)

11:17 – Dobogókőn 2 cm a hóvastagság

Változatlanul hó formájában hullik a csapadék Dobogókőn, az intenzitás változó, többnyire gyenge. Reggel óta már 2 cm-re nőtt a hóvastagság. Síelésre ez a mennyiség még nem elegendő, de csütörtök estig akár 10 centiméternél vastagabb réteg is összegyűlhet.

10:03 – Dobogókő fehéredik

Dobogókőn is havazik, a hidegebb levegő hatására megmarad a lehulló hó. Jelenleg nagyjából lepel vastagságú lehet a hóréteg.

Dobogókő fehéredik (Kép: Időkép.hu / Dobogókő Sícentrum)

09:58 – Újra több helyen havazik a térségben

Valamivel fél 10 előtt térségünk több pontján ismét hószállingózás, havazás kezdődött. Síkvidéken továbbra is legfeljebb foltokban marad meg a hó. Térségünkben átlagosan 1 °C-ot mutatnak a hőmérők.

08:00 – Átmeneti csapadékszünet

Reggel 8 órakor átmenetileg megszűnt a csapadék. 1,8 fokot mértünk Dorogon. Hamarosan érkezik az utánpótlás.


November 28.

23:00 – Szlovákia fehéredik

Szlovákiában már síkvidéken is esik a hó. (Forrás: Idokep.hu)

Kedden este, 23 óra után az Időkép.hu felvételein már láthattuk, hogy a Pozsony és Nyitra közötti területen már havazott.


Dobogókőn november 13-án, míg a Vaskapu térségében november 21-én esett először a hó

Az első síkvidéki hó már nem várat magára: Szerdán a sarkvidéki eredetű hideg légtömegek és a délről érkező mediterrán ciklon együttes hatásából kezdetben kiadós eső, majd egyre inkább hó várható. A legfrissebb prognózisok szerint szerdán Észak-Magyarországot, csütörtökön az egész országot fehérré varázsolhatja a hidegfront.

Szerdán és csütörtökön összesen 4-5 centiméternyi hó eshet térségünkben. Szombat és vasárnap is várható csapadék, nagy valószínűséggel hó. Mennyiséggel kapcsolatban még nincsenek pontos információink.

Megépíthetjük az első hóembereket?

 

Exit mobile version