Tél tábornok megérkezett

FRISSÍTÉS!

November 30.

10:39 – Dorog és Esztergom térségében eső esik, tőlünk keletre és nyugatra is havazik!

Már csak ezen a terület hómentes.


23:04 – A Pilisben a hó dominál

A Pilisben egyre rosszabbak az útviszonyok, Piliscsaba és Pilisjászfalu között is autó az árokban, hókotró sehol – áll a Piliscsabai Polgárőr Egyesület bejegyzésében.

22:58 – A Dunakanyarban 5 cm-nél vastagabb hóréteg alakulhat ki

A térségünket határoló Dunakanyarban várható az egyik legintenzívebb csapadékhullás az országban, amely hó formájában érkezhet. Itt helyenként 5 centimétert meghaladó hóvastagság alakulhat ki délelőttig. Dorog és Esztergom továbbra is bizonytalan, a hó és eső határán fekszik jelenleg, de minden esély meg van arra, hogy lepelnyi, legfeljebb néhány centiméternyi friss hó hulljon ezeken a területeken. Erre a legnagyobb esély csütörtökön a hajnali és délelőtti órákban áll fent.

20:59 – Dobogókőtől egészen Pomáz széléig már fehér a táj

Budapest felől Esztergom felé haladva a Pilis magasabban fekvő részein már kifehéredett a táj. Érdekes módon Dobogókőtől Esztergom felé haladva alig maradt meg a hó, bár havazást tapasztaltunk. A helyzet várhatóan csütörtök reggelre megváltozik, és ott is megmarad a lehulló hómennyiség.

Pilisszentkereszt téli tájba öltözött.

20:59 – Dorogon is havazik

Dorogon, mint térségünk több településén elkezdtek foltokban kifehéredni a füves területek, háztetők, egyéb tereptárgyak.

Havazik Dorogon

20:54 – Reggelig várható csapadékformák

20:17 – Ismét havazik

Este nyolc óra körül a csapadék ismét szilárd halmazállapotba váltott át, azaz havazik térségünk több pontján. Sárisápon 0,4, Dorogon -0,2 °C-ot mértünk 20 órakor.

16:26 – Intenzív csapadék jön

Zala, Vas, Veszprém megye határán tart az intenzív csapadék, éjszaka éri el térségünket, ha addigra kellőképpen lehűl a levegő, akár kiadós havazást is okozhat csütörtök reggelig. A legkiemeltebb célpontok a Börzsöny és a Dunakanyar.

Intenzív csapadék jön
Intenzív csapadék jön (Kép: OMSZ / radar)

15:32 – Este jön a java

Reggel óta többnyire gyenge vagy közepes intenzitású csapadék hullik, melynek formái igen változatosak. Reggel még többnyire hó, kora délután havas eső, eső volt a jellemzőbb síkvidéken. Hegyekben változatlanul havazik.

Délután délnyugat felől kiterjedt csapadékmező veszi célba térségünket is, melynek során főleg éjszaka intenzív csapadékra számítunk. A hőmérséklet jelenleg +2 fok körül mozog, hajnalban viszont 0 fokig csökkenhet. Nagy a bizonytalanság, mert kicsin fog múlni, hogy térségünkben hó vagy eső lesz-e éjszaka a meghatározó. Ugyanakkor fent kell tartanunk az esélyét, annak, hogy reggelre nagy mennyiségű hó borítsa térségünket. Az intenzitás erősebb lesz, így amennyiben a hó „nyer”, akkor akár 8 cm körüli hóvastagság is összejöhet reggelre.

12:55 – Már eső esik térségünkben

Nagyjából 12 óra környékén bekövetkezett halmazállapot változás következtében jelenleg eső esik térségünkben. Dorogon 2,3 °C van!

11:56 – Pár perce elállt a havazás Dorogon

11:42 – Lerobbant busz akadályozza a forgalmaz a Kopár csárdánál

A Kopár-csárdánál található kanyarban lerobbant egy személyszállító busz, amely teljesen megakasztotta a forgalmat. Jelenleg rendőrök segítségével haladhatnak tovább a járművek.

11:38 – Baleset Piliscsabán

Piliscsabán a Dorog felé vezető sávban történt utoléréses baleset. A 10-es út Facebook csoportban olvasható információ szerint, már járható az út.

A balesetben nem sérült meg senki. (Kép forrása: Piliscsabai Polgárőr Egyesület)

11:17 – Dobogókőn 2 cm a hóvastagság

Változatlanul hó formájában hullik a csapadék Dobogókőn, az intenzitás változó, többnyire gyenge. Reggel óta már 2 cm-re nőtt a hóvastagság. Síelésre ez a mennyiség még nem elegendő, de csütörtök estig akár 10 centiméternél vastagabb réteg is összegyűlhet.

10:03 – Dobogókő fehéredik

Dobogókőn is havazik, a hidegebb levegő hatására megmarad a lehulló hó. Jelenleg nagyjából lepel vastagságú lehet a hóréteg.

Dobogókő fehéredik
Dobogókő fehéredik (Kép: Időkép.hu / Dobogókő Sícentrum)

09:58 – Újra több helyen havazik a térségben

Valamivel fél 10 előtt térségünk több pontján ismét hószállingózás, havazás kezdődött. Síkvidéken továbbra is legfeljebb foltokban marad meg a hó. Térségünkben átlagosan 1 °C-ot mutatnak a hőmérők.

08:00 – Átmeneti csapadékszünet

Reggel 8 órakor átmenetileg megszűnt a csapadék. 1,8 fokot mértünk Dorogon. Hamarosan érkezik az utánpótlás.


November 28.

23:00 – Szlovákia fehéredik

Szlovákiában már síkvidéken is esik a hó. (Forrás: Idokep.hu)

Kedden este, 23 óra után az Időkép.hu felvételein már láthattuk, hogy a Pozsony és Nyitra közötti területen már havazott.


Dobogókőn november 13-án, míg a Vaskapu térségében november 21-én esett először a hó

Az első síkvidéki hó már nem várat magára: Szerdán a sarkvidéki eredetű hideg légtömegek és a délről érkező mediterrán ciklon együttes hatásából kezdetben kiadós eső, majd egyre inkább hó várható. A legfrissebb prognózisok szerint szerdán Észak-Magyarországot, csütörtökön az egész országot fehérré varázsolhatja a hidegfront.

Szerdán és csütörtökön összesen 4-5 centiméternyi hó eshet térségünkben. Szombat és vasárnap is várható csapadék, nagy valószínűséggel hó. Mennyiséggel kapcsolatban még nincsenek pontos információink.

Megépíthetjük az első hóembereket?

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!