Letarolta a víz a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyét

Görögország kedvelt úticél a magyarok körében. A 10 millió lakosú ország lényegében a turizmusból él, mivel az éghajlat köszönhetően májustól októberig viszonylag kellemes idő van. November közepén viszont borús napok köszöntöttek be Hellászban. Ugyan 1 hét telt el azóta, de most jött el az ideje, hogy számot adjunk a történésekről. Kezdjük az elején.

Numa ciklon Olaszország déli partjainál. (Forrás: Severe Weather Europe)

A Numa névre hallgató mediterrán ciklon november 11-én alakult ki a korábbi Rina névre hallgató trópusi ciklonból. Érdekes, hogy a vihar milyen utat járt be: Bermudától keletre alakult ki, Kanada keleti partjaitól nem messze lépett át a mérsékelt övbe. Innen kelet felé vezetett az útja.

November 12-én már arról cikkeztek világszerte, hogy a Rinából kialakult Numa célba vette Európát. Átalakulásával szépen lassan lelassult, és mérsékelt övi ciklon jelleget vett fel.

November 14-én érte el Görögország partjait a vihar. Több napig borzolta a kedélyeket, sárlavinák és árvizek pusztították az országot. Röviden a következményekről: 21 ember meghalt, 86 ember eltűnt, Nea Peramos településen 1000 ház vált lakhatatlanná! Tekintsünk ki azonban arra a térségre, amely minden nyáron a magyarok tengerpartjaként funkcionál.

Mi történt Platamonas és Nei Pori térségében, a magyarok egyik kedvenc görögországi nyaralóhelyén?

Nyáron volt szerencsénk személyesen is megismerni a területet, így fotóinkkal és a mostani felvételekkel párhuzamot tudunk vonni. Pieriai prefektúra részeként Nei Pori, Platamonas, Olympic Beach, Leptokarya, Paralia térsége az egyik legnépszerűbb üdülőközpont. Az Olümposz hegy és a tengerpart közötti területen fekvő apró településekre rengeteg magyar utazik.

Nézzük csak az összehasonlító képeket!

Platamonas 2017 augusztusában és novemberében.
Platamonas 2017 augusztusában és novemberben.
Nei Pori 2017 augusztusában és novemberében.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!