A Föld napján alakult ki az idei első zivatar térségünkben

Idén az első zivatar április 22-én alakult ki a térségben

Április 22-én, a Föld napján alakult ki az év első zivatara térségünkben.

Idén az első zivatar április 22-én alakult ki a térségben

Minden évben izgatottan várjuk az első zivatar kialakulását, már évek óta feljegyezzük, hogy melyik évben mikor dörren meg először az ég. Idén április 22. napjáig kellett erre várnunk. Innentől kezdve tudjuk, hogy beindul a zivatarszezon és izgalmas viharvadászatokon vehetünk részt, amelyet csapatunk néhány tagja már évek óta elszántan követ.

Előre jeleztük a zivatar érkezését

Csütörtökön reggel facebook oldalunkon közzétett infografikával mutattuk be, hogy jó esély mutatkozik arra, hogy idén először zivatar érje el térségünket. Nem „jósoltunk” nagy mennyiségű csapadékot vagy heves zivatart, de fenntartottuk annak esélyét, hogy zápor alakul ki, mely során az ég is megdörrenhet – ez így is lett. Sőt, még időben is pontosan meghatároztuk a zivatar érkezését, amelyet a kora délutáni órákra, 13 és 16 óra közé vártunk. A zivatar néhány perccel fél három előtt alakult ki Dorogon, melyről fényképet is készítettünk. Ez előtt nem sokkal Nyergesújfalu, Lábatlan, valamint Mogyorósbánya térségéből jelentettek zivatart. Esztergomban ugyanakkor csak záporról tudunk beszámolni, dörgést mi nem hallottunk.

Az elmúlt évek első zivatarai

Az első zivatar

  • 2020-ban május 25-én,
  • 2019-ben március 5-én,
  • 2018-ban március 31-én,
  • 2017-ben április 5-én,
  • 2016-ban március 6-én

alakult ki először.

Átlagosan az év 95. napján alakul ki zivatar először, amely április 5-e körül van, de persze a gyakorlatban az első zivatar kialakulása sokkal szélesebb idősávban mozog. Az elmúlt években mindig március 6 és május 25 között fordult elő első alkalommal. Első zivatarok esetében is kizárólag csak térségünket vizsgáljuk, az ország más részein természetesen ettől eltérőek is lehetnek a feljegyzések.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!