Egyhavi csapadékkal köszöntött be a szeptember

Villám Budapesten

Kissé furcsának hangzik, amit most fogunk írni, de a tavalyi és az idei Bányásznap alapján elmondhatjuk: a dorogi rendezvény nem múlhat el eső, és vihar nélkül!

2017-ben szeptember első hétvégéjén kísértetiesen hasonlóan alakult a forgatókönyv: a tűzijáték alatt ömlött az eső, majd az utcabálon a zuhogó csapadék ellenére több százan mulattak. Idén azonban még durvább helyzet állt elő:

A szombati napon másodfokú riasztást rendeltek el az esztergomi járásra. Órákon keresztül ömlött az eső, lényegében egymás után érték el a délről érkező zivatarok városunkat.

Zivatar érkezik Dorogra 2018. szeptember 1-jén

Kiadós eső hullott

Vasárnap reggelig 40,1 mm csapadék hullott Dorogon, vasárnap 12 mm, hétfőn reggel pedig mindössze 1,6 mm. Azonban városunk mellett több környező településen lehetett látni a vihar okozta sebeket: Pilisjászfalu és Tinnye között nagy mennyiségű hordalékot mosott az útra a víz, Sárisápon kidőlt fa akadályozta a forgalmat, Dobogókő térségénben szintén lezárták az utat.

Nem bírták elnyelni a vizet a csatornák.

Esztergomban a Rákóczi tér környékén ismét autó tengelyéig érő víz hömpölygött, amely bosszúságot okozhatott a lakosoknak is. A nagy mennyiségű csapadék miatt idén már sokadjára, a dorogi Schmidt Sándor lakótelep 31-34 tömbjei előtt a csatornákat is kimosta a víz és még mindig érezni az orrfacsaró bűzt a környéken.

Kenyérmezei-patak vízállása, Esztergom-Kertvárosban. (Forrás: vizugy.hu)

A Kenyérmezei-patak sem bírta elvezetni a hirtelen érkezett nagy mennyiségű vizet: az alapjáraton 10-15 centiméter közötti vízállással „dübörgő” patak pillanatok alatt 50 centiméteresre duzzadt. Az Únyi-patak, amelyben szintén egyre kevesebb víz csordogált, hétvégén szintén több hónapos rekordot döntött: 37 centiméteren tetőzött.

Látványos esőfüggöny szeptember 1-jén

Budapestet sem kímélte

Budapestet sem kímélte a zivatarlánc, az egész hétvégén egyik percről a másikra alakultak ki hol hevesebb, hol pediglen kevésbé heves zivatarok és záporesők. Szinte lehetetlenség volt megmondani pontosan, hogy hol és mikor csaphat le egy-egy zápor vagy zivatar a kerületek bármely részén.

Esztergomi villámárvíz 2018.szeptember 1-én, Szabó Ágnes felvétele.

A 19. kerületben Szombaton és Vasárnap is, hírt adtunk arról, hogy akár percek leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék is lehullhatott. Délelőtti órákban még napsütés volt a jellemző, aztán hirtelen borult égre tekinthettünk fel, és meg is érkezett az eső. Szombaton 20:00 magasságában érte el Kőbányát ,egy nagyobb, hosszabb ideig tartó zivatarlánc amely 1-2 órán keresztül áztatta Budapest ezen területét.

Villám Budapesten

Az eső kíséretében természetesen jelen volt a percenkénti akár több tíz villámlás és a dörgés. Szerencsére károkról nem kaptunk információkat, de elég érdekesen alakult ez a hétvége a Budapesti olvasóink számára is!

Mi várható a folytatásban?

Már hétfőn este megkongatták a vészharangot, ugyanis kedden újabb kiadós eső ígérkezik! Az előrejelzések szerint hajnalban zivatarok ébreszthetnek fel minket és késő délutánig nagyjából 10 milliméter csapadék hullhat!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!