Éjszaka átlépünk a téli időszámításba

Bevett szokás, hogy tavasszal és ősszel 1-1 alkalommal átállítjuk az óráinkat. Az 1970-es években vezették be, azzal a céllal, hogy az emberek napi szokásaikhoz igazítsák a nappalokat. Tehát így tavasszal és ősszel is nyerünk egy órát? Vagy mégsem? Október 30-án hajnalban óraátállítás!

Téli időszámítás

Magyarországon az 1980-as évek elejétől állítják át az órákat. Akkoriban még számottevően érezhető volt, hogy az átállítás hatására energiát spórolunk meg. Manapság sokan megkérdőjelezik ennek a hatékonyságát, és egyre többen követelik az eltörlését.

Izrael és Ciszjordánia
Izrael és Ciszjordánia (forrás: El País)

Egy kis érdekesség, hogy mennyire megzavarhat bennünket a nyári-téli időszámítás körüli váltás. 1999 szeptemberében Ciszjordániai terroristák Izraelben akartak néhány időzített bombát felrobbantani, amiket az Izraelben bujkáló társaiknak küldtek el. Izrael akkor váltott vissza a szokásos időzónára, míg Ciszjordániában a nyári időszámítás volt érvényben. A különbségek miatt a bombák idő előtt robbantak fel, így a Szentföldön bujkáló társak haltak meg a tervezett áldozatok helyett!

Mi a teendőnk vasárnap hajnalban?

Téli óraátállítás
Téli óraátállítás (forrás: nap24.eu)

Hajnali 3 órakor 1 órával, hajnali 2 órára visszaállítani az órát! Bizonyos elektronikus készülékek maguktól elvégzik a feladatokat, így bízhatunk benne, hogy reggeli ébredéskor nem lesz velük probléma.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!