Markáns hidegfront érkezett, havazott Dobogókőn

Havazás Dobogókőn május 6-án

Két héttel ezelőtt, május hatodikán északi sarki eredetű hideg légtömeg érte el hazánkat. A délnyugat felől érkező mediterrán ciklon és a hideg találkozásaként pedig havazott a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. 

Nem hiába riogattak napokig a meteorológusok azzal, hogy az Adria-tenger irányából érkező mediterrán ciklon és a kontinens északi részeiről érkező sarkvidéki hideg levegő keveredéséből még akár hó is eshet a magasabban fekvő területeken. Hétfőn délután a Pilis és a Visegrádi-hegységben 600 méter magasságban bekövetkezett a halmazállapot-változás. Délután 17 órakor Dobogókőn még 1,5 °C-ot mutatott a hőmérő, míg 18:30-kor már csak 0 (!) Celsius fokot mértünk.

A fenti videóban is látható (amelyben Mozart egyik szerzeményére hullik a hó), hogy milyen állapotok uralkodtak a népszerű kirándulóhelyen. Látogatókkal nem találkoztunk, a mostoha idő szinte mindenkit elriasztott. A hőmérséklet csökkenésével egyre nagyobb pelyhekben hullott a hó, emellett köd is ellepte a Pilisszentkereszthez tartozó településrészt: a sípályánál 10-20 méterig láttunk csak el.

A növényeken átmenetileg megmaradt a hó.

A csapadék megszűnésével felszakadozott a felhőzet, így a májusi hó csak néhány óráig borította az aljnövényzetet.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!