Károkat okozott a szél térségünkben

Károkat okoz a szél Dorogon
Autóra dőlt fa Dorogon
Autóra dőlt fa Dorogon

Fakidőlések, leszakadt ágak, ezek a leggyakoribb következményei az október 29-én érkező hidegfrontnak, amely délelőtt esővel, déltől pedig viharos, helyenként orkán erejű (>120 km/h) széllökésekkel párosult.

Nem érkezett teljesen váratlanul az ítéletidő, ugyanis már napokkal korábban látni lehetett annak jeleit, hogy akár károkozó szél is kísérheti a hidegfrontot. Biztossá akkor vált, hogy komolyan kell vennünk a fenyegetéseket, amikor egy nappal az ominózus nap előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a legmagasabb, piros színű riasztást léptette életbe, felhívva arra a figyelmet, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják, a magasabb helyeken, valamint a Balatonnál elérhetik a 140 km/h-t. A piros riasztás hat megyében volt érvényben: Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér Komárom-Esztergom, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Később Jász-Nagykun-Szolnok megye helyett Bács-Kiskun megye kapta meg a piros riasztást.

A fa- és oszlopkidőlések, valamint áramkimaradások mellett személyi sérüléssel járó esetek is voltak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel. Hajdu Márton az MTI-nek elmondta: többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot. Két esetben gépjárműre dőlt fa okozott sérülést az autóban ülőknek. A katasztrófavédelemhez több mint 140 épületkárt jelentettek be, jellemzően a tetőszerkezetek rongálódtak meg. Ezen felül sok helyen áramkimaradást is okozott a vihar. A viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun, valamint Pest megyében, Budapesten volt – fejtette ki az OKF szóvivője.

Térségünkben is jelentős pusztítást végzett az ítéletidő, sok képet kaptunk kidőlt fákról, leszakadt ágakról, sőt Dorogon még egy trambulint is megreptetett a szél, míg Piliscsabán háztetőre dőlt egy fa, Kesztölcön pedig a ravatalozó tetejét tépte le a viharos szél.

A nap elején, a hidegfront előszeleként csapadékossá fordult időjárásunk, a reggeli, valamint a délelőtti órákban eső volt a jellemző. Térségünkben átlagosan 8-15 mm, Dorogon mérőállomásunk szerint 11,4 mm eső esett.

A csapadék megszűnését követően, valamivel 12 óra előtt megérkezett a szélvihar. A legerősebb szélrohamokat produkáló időszak csupán néhány perc volt, de mégis szinte állandóvá tette a tűzoltók szirénázását, akik főleg kidőlt fákhoz rohantak. A szél valamelyest csillapodott, de az erős, viharos széllökések állandósultak, egész délután, sőt az este folyamán is megmaradtak.

Így érkezett meg Dorogra a szélvihar:

Számos képet kaptunk olvasóinktól, amit ezúttal is köszönünk! Csapatunk is próbált szemfüles lenni a károk felmérése során. Több olyan képet is sikerült lencsevégre kapnunk, amely térségünkben szerencsére nagyon ritkának számít.

Összegyűjtöttük a csapatunk által készített képeket:

A dorogi Schmidt Sándor lakótelepen fa dőlt rá egy autóra:

Az este folyamán szintén a dorogi Schmidt Sándor lakótelep egyik parkolójában történt fakidőlés. A csavart fűzfát egy hirtelen érkező széllökés először kilazította, majd 5 perccel később újabb viharos széllökés következében nagyot reccsent és gyökerestül kicsavarodott. Szerencsére az alatta parkoló autókat alig érintette, inkább a patakmederbe dőlt bele. Mivel a szemünk láttára történt az eset, ezért a Katasztrófavédelmet értesítettük.

Erről is készítettünk képeket:

Összegyűjtöttük az olvasóink által beküldött fényképeket is:

125 km/h-ás széllökés volt a Pilis-tetőn

Az Időkép Pilis-tetőn üzemeltetett időjárás állomásának mérése alapján a (szél)viharos vasárnap legerősebb széllökése térségünkben 125 km/h volt. Sík területen történt hivatalos mérés e pillanatban még nem áll rendelkezésünkre, de az biztos, hogy lehettek 90 km/h feletti széllökések. (Az Időkép Pilis-tetőn mért adatait pedig mindenki döntse el, hogy hivatalosnak tekinti-e, mi mindenesetre értékes információnak tekintjük).

Házra dőlt egy fa Piliscsabán

Az esetről a Várkapu.info-n olvashatunk: Simon Gyula közrendvédelmi tanácsnok tájékoztatása szerint az esztergomi hivatásos tűzoltók és a piliscsabai önkéntes tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán, valamint a helyszínen tartózkodik a piliscsabai közterület-felügyelő is. A Varkapu.info arról is beszámolt, hogy ugyancsak vasárnap délben egy fenyő dőlt ki Pilisjászfalun, a helyi Polgármesteri Hivatal udvarában. A forgalmi akadályt azóta a polgárőrök megszüntették, személyi sérülés nem történt.

Kesztölcön és Piliscsabán is temetőt rongált meg a szélvihar

Kesztölcön a temető ravatalozójának tetejét tépte le a szél.

Piliscsabai temetőben fakidőlés
Kidőlt egy fa a piliscsabai temetőben (Kép: Várkapu.infó / Simon Gyula)

Szintén a Várkapu.info oldalán található Simon Gyula közrendvédelmi tanácsnok fotója, amely többet mond minden szónál és betűnél.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!