Felhőszakadással, zivatarokkal kezdődik a hétvége

Június 16-án, pénteken megérkezett a hidegfront: a nyugati országhatárt már hajnalban viharos szelek és eső tarolta le. Térségünkben reggel 7-8 óra között kezdett el váltakozó intenzitással esni az eső, majd délután már zivatarcellák érték el Dorogot és Esztergomot.

A június 16-i zivatarok hozzávetőleges vonulási irányai radarok alapján

Délután 17 óra után tarolt az első komoly cella: Esztergom több utcáján állt a víz, majd továbbhaladt Budapest felé, ahol szintén komoly mennyiségű csapadék hullott, intenzív villámtevékenység mellett. Esztergom utcái megteltek vízzel, 10-15 centiméteres magasságban állt a víz egyes helyeken.

Az első zivatar sötét fellegei

Esztergom elúszott

A következő cella 18 óra körül csapott le: Dorogon esett nagyobb mennyiségű eső, majd szintén Leányvár, Piliscsév irányában távozott.

18:00-kor újra sötétbe borult az égbolt

A sebesen elhaladó zivatar során kisütött a nap, ekkor dupla szivárványt vettünk észre, amelyet sikerült megörökítenünk.

Dupla szivárvány Dorogról nézve

10 perccel később Dorog déli területeit súrolva haladt el egy kisebb zivatar. Hosszú idő után Dorog-Esztergom térségének időjárását újra záporok és zivatarok jellemezték.

A harmadik zivatar délről súrolta térségünket

20 óra körül a negyedik cella érte el Esztergomot. Nagyjából Párkány-Nána környékén gyengült el, így a magyar határt átlépve már csak kisebb zápor lett belőle.

A negyedik zivatar a magyar határhoz érve legyengült, már csak záporként söpört végig a Pilisen

Este 9 óráig 8,2 milliméternyi csapadék hullott. Június 14-ig összesen 4,5 milliméter esett, ahhoz képest 16-án az előző kétheti csapadék közel duplája.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!