Havat hozhat a jövő hét eleje

Síkvidéken is lehullhat az első hó jövő hét elején.

A hideg levegő térhódítása november 28-án (Kép: WXCharts.eu)

Nagyon kedvezővé váltak a feltételek az idei első havazásra térségünk alacsonyabban fekvő pontjain is. Ugyanis a jövő hét elején (hétfőn) kiterjedt csapadék-mező éri el Magyarországot, így térségünket is az Adria felől. Mediterrán ciklon lévén nagyon nehéz pontosan megjósolni, hogy területileg hol várható szilárd halmazállapotú csapadék, mert ilyenkor legtöbbször 0 és +2 fok közötti hőmérsékletet mérünk. Ezért esetenként néhány méter magassági különbség dönthet  arról, hogy egyes helyeken eső, havas eső vagy havazás alakul ki.

Azonban mivel kedden megérkezik a sarkvidék felől a hideg levegő is, ezért egyre több helyen (első sorban északon és nyugaton) vált át havazásba, a kezdetben várhatóan eső formájában lehulló csapadék. Mivel kiterjedt csapadékmező érkezése valószínűsíthető, ezért lesz belőle utánpótlás bőven.

A legintenzívebb csapadék azonban jelenlegi modellfuttatásokat figyelembe véve a Duna-Tisza közére tehető.

Az Adria felől érkező kiterjedt csapadék (Kép: WXCharts.eu)

A csapadék akár szerda hajnalig is kitarthat. A megszűnését követően viszont a hideg itt marad, a jövő hét közepén hajnalban mínuszokra készüljünk.

Mi várható Dobogókőn?

A dobogókői sípályához vezető út 2018. november 20-án.

Nem kizárt, hogy nagyobb vastagságú hóréteg gyűlik össze Dobogókőn, illetve a Pilis magasabb pontjain. Akár szánkózásra is alkalmas lehet ez a mennyiség.

Cikkünket a megszokottnál gyakrabban frissítjük. A várható eseményekről – annak bekövetkezése esetén – percről-percre rovatunkban fogunk beszámolni!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!