Havazással és áramingadozással járt együtt a szélvihar

Több fokos hőmérséklet-zuhanás, havazás, szélvihar és hirtelen légnyomás-változás. Számokban a tegnap délután eseményei.

2022. január 17-én 18 óra körül érte el térségünket egy igen erős front, amelynek hatására a viharos szél mellé több fokos lehűlés, valamint csapadék is párosult.

Rövid idő alatt nagyot esett a hőmérséklet

És most lássuk részletesebben a 18 óra körüli időszakot…

Hőmérséklet-változás 18 óra körül

Mind a két ábrán jól látható, hogy körülbelül 17 óra 50 perc magasságában érkezett meg a front. Ez volt az a pont, amikor a szél még tovább erősödött, ráadásként megérkezett a csapadék is, amely néhány pillanatig eső formájában hullott, majd a nagyon erős intenzitásnak köszönhetően egyből havazásba váltott át és a +2 °C – +2,5 °C ellenére is megmaradt a füvön és az autó szélvédőjén (a magasabb hőmérsékletű aszfalton nem).

Erőteljes változás történt a légnyomás tekintetében is. A nap eddigi pontjáig lassan csökkenő légnyomás volt megfigyelhető. Azonban a front érkeztével erős légnyomás-növekedés vette kezdetét, jelezve a szárazabb, nyugodtabb időjárás közeledtét.

Bár még késő éjszakáig voltak élénkebb széllökések, további károk ez idő alatt jó eséllyel már nem keletkeztek.

Légnyomás-változás az elmúlt 24 órában

Tokodaltáró egy részén reggelig áram nélkül maradtak az ott élők. Dorogon az Árpád utcában és az Esztergomi úton nem volt közvilágítás. Dorogon, Bajóton, Tokodon, Esztergomban és térségünk többi településén élők is arról számoltak be, hogy áramingadozással járt a viharos szél (körülbelül öt alkalommal pislákoltak a lámpák).

Még a délután folyamán beszámoltunk róla, hogy Nyergesújfalun közlekedési lámpát szakított le a szélvihar, míg Zsámbéknál a 102-es útra dőlt egy tíz méteres fa, amely az egyik sávot teljes egészében elfoglalta.

Kitisztult a levegő térségünkben (Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Az erős szél országszerte kitisztította a levegőt, amelynek minősége Dorogon, Esztergomban és Tatabányán is elfogadható.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!