Hullámzó égboltra lehettünk figyelmesek

Ritka felhőfajta, úgynevezett undulatus asperatus alakult ki térségünkben január utolsó napján.

Nem csak a tenger, hanem a felhők is hullámozhatnak és mindenről január 31-én szerezhettünk tanubizonyságot. A késő délelőtti, kora délutáni órákban ugyanis undulatus asperatus nevet viselő, ritka felhőtípus borította az eget. A tudósok információ szerint valószínűleg a globális klímaváltozás következtében alakulnak ki egyre gyakrabban ezek az égi jelenségek.

A Sátorkőpusztai-barlang irányában délután 15 órakor vettünk észre kisebb hullámokat.

Kialakulásában a feltételezések szerint nagy szerepet játszik a fokozott légköri energia, valamint a szokatlanul intenzív hőmozgás, amelynek köszönhetően nagy mértékű vízmennyiség tud megmaradni a légkörben. A felhők rendkívüli sötét színei (bár az esztergomi térségben megfigyeltek nem voltak olyan eget rengetően sötétek) utalnak a nagy víztartalomra.

A megfigyelések alapján annyit sejthetünk, hogy a vad kinézete ellenére nem okoznak viharokat, békésen kimúlnak ezek a felhők. Ha szó szerint lefordítanánk a latin kifejezést, akkor „kevert hullámot” kapunk, ami a felhő különleges megjelenésére utal.

Nos, mit láthattunk Dorogról és Esztergomból?

Az időkép dorogi és esztergomi kamerái nagyon szépen megörökítették, amint 10:20 és 11:50 között felhőhullámok vonulnak az égen. A mi 11:28-kor készült dorogi fényképünkön, Kertváros felé nézve látszódik az égi jelenség.

Dorogon is láttuk az égi hullámokat.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!