Letarolta az országot a Malik viharciklon, rengeteg kár keletkezett

Kép: Illusztráció

A szeles idő miatt vasárnap összesen 1654 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. A tűzoltói beavatkozások egyharmadát pedig épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette.

Az erős szél sok épület tetőszerkezetét megrongálta, nemcsak magánházakét, hanem középületekét is, összesen 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár. Nyolc családi házban a szél olyan mértékű károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az itt élő 34 embert rokonok fogadták be.

Baranya megye kivételével az egész országban károkat okozott a vihar, a tűzoltóknak a legtöbb dolga Pest megyében és Budapesten volt.

Néhol közlekedési jelzőlámpákat is leszakított a szél, máshol pedig hatalmas porfelhő volt, ami a közlekedést nehezítette.

Több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét bontotta meg a szél, a tűzoltóknak kellett a sérült tetőt helyreállítaniuk.

Volt ahol autókra dőltek a szélben kicsavart fák, például Budapest XI. és XXI. kerületében és Gyálon is ez történt.

Sok helyen még másnap reggel is zajlott a károk felszámolása.

Ha valaki elszakadt elektromos vezetékkel, sérült közművezetékkel, veszélyesen megdőlt fával találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot. Az erős szelet követően érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat.

Térségünkben hozzánk károkról nem érkezett bejelentés. A legerősebb széllökések meghaladták a 80 km/h-át. A budapesti János-hegyen orkán erejű, 127 km/h-ás széllökést is mértek.

Forrás: Katasztrófavédelem

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!