Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket eredményezhet egy most záruló kutatás

A meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságát javítják egy négy éven át tartó, most záruló kutatási program eredményei – tájékoztatta a Pannon Egyetem az MTI-t.

A Pannon Egyetem közleményében a kutatás indokai között jelezték: a Kárpát-medencében a szmog és a köd képződése nem független egymástól, mert „a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva”.

A kutatások középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok álltak, így a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatást tanulmányozták a szakemberek.

Meteorológiai , éghajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során „sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében, létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét”.

A támogatás új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzését is lehetővé tette, míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte – írták a közleményben.

Tudatták azt is, hogy a támogatás segítségével olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a – nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos – meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.

MTI

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!