A tavasz első hírnökei

Kibújt a téltemező virág

Március első teljes hetében beköszöntött a várva várt tavasz. Tekintsük át részletesen, hogy miként alakult a hétfő-péntek közötti időszak.

Hétfőn még ugyan napközben fagypont alatt maradt a hőmérséklet, de kedden már megindult az erőteljes olvadás. Reggel gyengén ködös idő volt, majd szép lassan feloszlott.

Nagy-Gete Tátról megörökítve hétfőn.

Kedden kisütött a nap, szép időnk volt. Síkvidéki hóréteg mindenütt elolvadt, már csak Dobogókő felé vezető út mentén találkozhattunk fehér foltokkal. A Szentléleki-patak elkezdte összegyűjteni a leszivárgó vizeket, így egyre nagyobb vízhozammal zubog le a köveken.

Szentléleki-patak Kedden.

Szerdán erősebb fokozatra kapcsolt a felmelegedés. A reggeli 0 fok körüli értéket követően délután 10 fokot mértünk. Kora reggel ugyan köd volt, de a fakopáncs hangja és verebek csicsergése jelezte: itt a szép idő. Felmentünk Pilisszentlélek felett található szánkós tisztásra, ahol még mindig lehetett szánkózni. Nagyjából 10-15 centiméternyi hó várt minket.

Dobogókőre vezető út szerdán.

Csütörtökön esős reggelre ébredhettünk. Erős intenzitású csapadék, valamint ködös délelőtt fogadott minket. Délutánra elállt az eső, kisütött a nap. Érdekes, hogy Dobogókőn ugyan hó esett, de nem maradt meg.

A jó időért fohászkodik a dalai láma?

Pénteken aztán derült reggelre és talajmenti fagyra ébredtünk. Szép vörös napkeltét láthattunk, majd egész nap során kellemes 10-11 fokos időnk volt.

Talajmenti fagy volt pénteken.

Közben a virágoskertet meglátogatva észrevettük, hogy a tavasz első hírnökei is kibújtak.

A krókusz is szépen virágzik.

Hétvégén igazi tavaszias időben volt részünk, sokat sütött a nap. Szombaton 15,2 °C-ot, vasárnap 15,8 °C-ot mértünk térségünkben. Utóbbi volt az idei év legmelegebb napja.

Piliscséven a hagyományokat felelevenítve eltemették a telet. A moréna felöltöztetésével, valamint a Piliscsévi Pávakör énekével lángra lobbantották a bábút, amely aztán a patakban végezte be a sorsát.

Piliscséven morénabábút égettek, ami aztán a patakban végezte.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!