Újabb veszélyes hulladékégetővel gazdagodik térségünk?

Mondj NEM-et a párkányi hulladékégetőre!
Mondj NEM-et a párkányi hulladékégetőre!

Dorogon 1989-ben épült fel a veszélyes hulladékégető. Az égető bezárásának érdekében a város lakossága kisebb-nagyobb tüntetéseket szervezett a 2000-es évek elején. Most a határon túl, de térségünkhöz mégis közel, a párkányi papírgyár területén épülne fel egy a dorogihoz hasonló égetőmű, mely Dorog és Esztergom időjárására nagy hatással lenne! Esztergomtól nagyjából 65-70 kilométerre északra üzemel a Mohi (Mochovce) atomerőmű, ami szintén veszélyforrás.

Nagy-Gete felhőkbe burkolózva
A dorogi égetőmű szeles idő esetén Dorog felé engedi a füstjét

Milyen információkat tudunk eddig?

40 főt foglalkoztató üzem épülne a mai párkányi papírgyár területén. Ha a szlovák hatóságok elfogadják a tervezetet, 2018-ban már üzemelne a gyár. Napi 5-6 kamionnyi autógumit égetnének el.

Párkányi égetőmű
A jövőbeli párkányi égetőmű a mai papírgyár területén

Milyen módon változna térségünk légszennyezettsége?

A hulladékégetés bizonyos mértékű légszennyezettséget okozna, úgy, mint a dorogi égető esetében. A szálló por (PM10), és bizonyos nitrogén-oxidok, szén-monoxid, kén-oxidok mennyisége is jelentősen megnövekedhetne. Szélcsend esetén pedig a térségünkben is kimondottan rossz minőségű levegő lenne jelen.

Dorogi és párkányi égetőmű füstjének iránya
Dorogi és párkányi égetőmű füstjének iránya

Az uralkodó szélirány térségünkben nyugati-, északnyugati! Tehát a 2 égetőmű füstje lakott területet érint! A dorogi erőmű füstje Dorogot és Kesztölcöt, míg a párkányi kémény Esztergom egyes területeit szennyezné!

Mit tehetünk?

Semmit..reménykedhetünk, hogy a párkányi lakosság tiltakozása megértő fülekre talál! Február 22-ig van remény! Ellenkező esetben borús, sötét napok elé nézünk! Dorog-Esztergom időjárása friss hírekkel szolgál, amint újabb információkhoz jutunk!

 

Frissítés:

Esztergom Város Képviselő-testülete egyhangúan elfogadta azt a határozatot, amely kimondja, hogy Esztergom és térsége nem kér a párkányi égetőből.

Aláírásgyűjtést kezdeményeznek Esztergomban.

Párkányban már közel 5000 aláírás gyűlt össze az égető ellen, Párkány Képviselő-testülete Esztergomból értesült arról, hogy a saját polgármesterük veszélyes hulladékégető megépítését tervezi.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!