Várható-e idén is jégzajlás a Dunán?

2017. január 13. Esztergom

Ugyan a tél hivatalosan a végéhez közeledik, de éppen most az utolsó napokban átélhetjük mindazt, amely az elmúlt 2 és fél hónapban nem adatott meg. Síkvidéken ugyan csak ideig-óráig, de a hegyekben szinte már két hete élvezhetjük a gyönyörű havas táj látványát.

A tavalyi évben olyan jelenségre figyelhettünk fel, amely csak kimondottan hideg teleken fordulhat elő: nem csak az állóvizeinket borította jégpáncél, hanem a folyóinkon is megjelentek az úszó jégtáblák. A lenyűgöző jégzajlás hangja és látványa nem csak az embereket, hanem a madarakat is elbűvöli, akik pihenőidőt töltve leszállnak az úszó táblákra és pihenve utazzák végig a folyót.

A csonka hónap utolsó hetén beköszöntött hideg következtében szombattól az éjszakai hőmérséklet -10 fok köré süllyed, nappal pedig nem éri el a 0 fokot. Dobogókőn vasárnap délben -7 fokot mértünk, a gyenge szél csak rontott a hőérzetünkön. Szibériai hideg árasztotta el az országot, amelynek köszönhetően napokig marad a hideg idő.

2017. január 16. Budapest

 

Felmerül a kérdés, hogy vajon megjelenhetnek-e a jégtáblák a Dunán február utolsó hetében? Egyelőre úgy gondoljuk, hogy a jövő hét elején már kisebb jégtáblák vonulnak majd a folyam vízfelszínén.

Csak a part menti hordalék jegesedett el 2018. február 25.-én

A jégtábla képződéshez több napig tartó intenzív, fagyos időre van szükség. Az előrejelzés szerint péntektől kezdve erősödik a lehülés. Kezdetben -8, majd -10, -12, -15 fok is előfordulhat éjjel. Az időjárás így adott lehet ahhoz, hogy két egymást követő évben is jégzajlást figyelhessünk meg a Dunán.

Jeges kő a Dunánál 2018. február 24-én

Jelen állás szerint idén nem láthatunk jégzajlást. A pár napos hideg ugyanis nem lesz elég erős a jégképződéshez.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!