Visszatér-e még a tél?

A Pilis télen is lenyűgöző

A meteorológiai télből mindössze három hetünk van hátra, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai szerint akár március közepéig is kitolódhat a fagyos időszak. A statisztikák azonban még egy furcsaságra is rámutatnak: 2016-ban és 2017-ben is előfordult, hogy február első napjaiban szinte kora tavaszias idő köszöntött be.

A sárisápi állomásunkon 2016-2019 között, február első napjaiban mért adatok.

2011-ig kell visszaugranunk az időben ahhoz, hogy igazi téli napokról beszélhessünk. Akkor fordult elő utoljára ugyanis, hogy február 1-3 között a maximum hőmérséklet naponta nulla fok alatt maradt. Hét évvel ezelőtt február 1-én a maximum csúcshőmérséklet -4,6, egy nappal később -2,9, míg 2011. február 3-án -2,6 fok körül alakult Sárisápon.

A végeláthatatlan sárisápi dombok csak behavazva mutatnak igazán jól.

Az elmúlt három évben és az idei adatok is ábrázolják: a február lassan inkább tavaszi hónapnak tekinthető. A sárisápi állomás mérései szerint minden esetben 0 fok fölött alakult a csúcshőmérséklet.

Az epöli Kőszikla egy februári naplementében.

Bármilyen hihetetlen de azóta megfigyelhető, hogy az év második hónapja rendszerint erőteljes melegedéssel indul. Mi sem bizonyítja jobban a meteorológiai jelenséget, hogy az elmúlt napokban elborították a hóvirágos fényképek az internetet, de rügyező fákról is hallhattunk.

Visszatér-e még a tél?

Természetesen a statisztika alapján könnyebben saccolhatjuk meg azt is, hogy visszatérhet-e még a tél ebben az időszakban. A válaszunk igen, hiszen február második felében és március elején is előfordulhat még olyan hidegebb időszak, amikor síkvidéken is kifehéredhet a táj.

Talán még egyszer befagyhat a Palatinus-tó.

Tavaly például még március 20-a után is szánkózhattunk a Pilisszentlélek feletti lejtőn, ami idén is előfordulhat.

Úgy véljük, kemény, -15 fok alatti hőmérséklet már nem várható az elkövetkező hetekben. Egy dolog azonban biztos: már igencsak kifelé tartunk a télből, amelyet az egyre hosszabbodó nappalok és a napos idő is előrejelez.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!