Havazás okoz fennakadásokat Európa-szerte

Fennakadásokat okoz a havazás Nyugat-Európában
Fennakadásokat okoz a havazás Nyugat-Európában (Fotó: Reuters)

Míg Magyarországon, ha csak rövid időre is, de az erős széllel beköszönt a tavasz, addig Nyugat-Európa több országában hóhelyzet alakult ki és a következő napokban sem várható jelentős javulás. Nagy-Britanniában és Németországban is fennakadások vannak.

Németországban több mint 300 járatot töröltek

Frankfurtban a nemzetközi repülőtéren totális káosz alakult ki a hó miatt vasárnap délután és este, több mint 300 járatot töröltek – jelentették vasárnap este német internetes portálok. Vasárnap Frankfurtban 330 járatot töröltek, s komoly fennakadások vannak a düsseldorfi repülőtéren is.

Frankfurtban este csak egyetlen pályát tudnak használni a leszálló, s egy másikat a felszálló gépek, így a torlódás és a járattörlés tartósnak bizonyulhat.

Rengeteg a baleset is, késő este egy autóbusz szenvedett balesetet a hó miatt, a 47 emberből sokakat a szélvédők betörésével kellett kimenteni.

Angliában sem jobb a helyzet

A legnagyobb káosz Észak- és Közép-Angliában van. Stansted és Birmingham környékén történt a havazás és a fagy miatt a legtöbb baleset.

Nemcsak az utakon nagy a felfordulás, akadozik a közúti és a légi közlekedés is. A londoni Luton repülőtéren több járat nem tudott elstartolni, így arra kérik az utasokat, hogy mielőtt útra kelnének a reptérre, érdeklődjenek afelől, hogy egyáltalán elindítják-e a gépüket. De nem csak a hó tette kellemetlenné az angolok hétvégéjét: sok helyen több mint száz kilométeres, jeges szél fújt.

Frissítés: A Benelux államokban is fennakadások voltak a havazás miatt.

A belga fővárost kiszolgáló Zaventem repülőtéren a legfrissebb hírek szerint a hétfői 600 járatból nagyjából 200-at törölni kellett. Délutáni közlés szerint este 6 óráig egyetlen repülőgép sem szállhat le, így hatalmas késések alakultak ki. Az induló gépek mindössze két kifutópályát használhatnak.
A Brussels Airlines belga nemzeti légitársaság minden Európán belüli járatát törölni kényszerült. Az érkező gépek közül több tucatnyit Liege-be, Charleroi-ba, Luxembourgba vagy Düsseldorfba kellett átirányítani.

Brüsszelben a közúti közlekedésben is súlyos fennakadások keletkeztek, a hatóságok lezárták a város alagútjait, óriási dugók alakultak ki, s számos busz nem jár.

A helyzet a szomszédos Hollandiában sem jobb. Az ország repülőterein több mint 400 járatot kellett törölni, az eindhoveni légikikötőt ideiglenesen le is zárták. Amszterdam Schiphol repülőterén hosszú sorok kígyóznak, nagy késésekkel kell számolniuk azoknak is, akiknek végül indítják a járatát.

Az országban az iskolák hétfőn zárva tartottak, a havazás a közúti és a vasúti közlekedésben is komoly zavarokat okozott. A hatóságok arra kérték a lakosokat: ha tehetik, maradjanak otthon.

forrás: borsonline, autószektor, profitonline

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!