Zápor, zivatar, jégeső

Május 25-én igazán változatosan alakult időjárásunk. Több hullámban záporok érték el térségünket, amely helyenként jégesőt, zivatart is okozott.

Már kora reggel zápor nyomairól árulkodtak a vízcseppes szélvédők és a pocsolyák. Köszönhetően a csapadékmérőnknek vissza tudtuk nézni, hogy ez az átaludt zápor mennyi csapadékot hozott magával: 0,0 mm-t mutatott a műszer, amiből kikövetkeztethető, hogy nem volt túl intenzív ez a zápor.

Még a délelőtt folyamán megérkezett a következő hullám, amely főleg Dorog térségében, tehát lokálisan eredményezett csapadékot. Dorogi műszerünk 2,1 mm-t mért, tehát egy rövid, de kiadós záporról beszélhetünk. Ez idő alatt Esztergomból és Tátról is jelezték olvasóink, hogy náluk egy csepp csapadék sem hullott. A záporokra egyébként is jellemző, hogy az esetek többségében nem nagy területet áztatnak meg, hanem egy bizonyos, szűkebb sávban haladnak.

Délután többfelé megdörrent az ég. Nyergesújfaluról és Dágról is jelezték olvasóink, hogy dörgött az ég (ez térségünk legtöbb pontján az első volt az idei évben). Esztergom és Tát viszont ismét szárazon maradt, ott még az ég sem dörgött.

Nem sokkal később Dorogon, Dágon és Tokod-Ebszőnybányán újabb zápor érkezett, apró szemű jéggel. Ez sem tartott sokáig.

Jégeső volt Tokod-Ebszőnybányán (Fotó: Magyari Nikolett)
Még mindig nem volt vége a napnak, kora este újabb zápor, zivatar környékezte meg térségünk déli részét. Dorogon idén először dörrent meg az ég, Tátról pedig megkaptuk az idei év első villámfotóit.

Dorog és Esztergom ezúttal szárazon maradt, csak a sötét felhők, távolban vonuló csapadéksáv volt megfigyelhető. Mindezek következményeként több fokkal lehűlt a levegő, megélénkült a szél. Ezzel egy időben Epöl térségében viszont jégeső kísérte a záport, de nagyjából ugyanekkor Nyergesújfalu is kapott az égi áldásból.

Nyergesújfalun is volt egy kis zuhi (Fotó: Vargáné Tőke Márta)

A Süttői Hírnök nevű oldal közlése szerint hétfőn villámcsapás érte a helyi Millenniumi emlékművet. A hazánk ezer éves fennállása tiszteletére emelt obeliszkről több helyütt kisebb-nagyobb kövek zúdultak alá – írják.

Távoli csapadéksáv Dorogról nézve
Mammák
Petrics Ádám fotója Esztergomból

Epölön jégeső

Posted by Molnár Viktor on Monday, 25 May 2020

Molnár Viktor felvétele az epöli jégesőről

Epöl jé eső ⛈️🌦️🌧️🌫️

Posted by László Ollé on Monday, 25 May 2020

Ollé László felvétele az epöli jégesőről

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!