Nem fogadja el új abszolút hidegrekordnak a -35,5 Celsius fokot az OMSZ

Jégkristályok télen

Az Országos Meteorológiai Szolgálat állást foglalt azzal kapcsolatban, hogy valóban megdőlt-e február 13-án az abszolút magyarországi hidegrekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap megjelent cikkében arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy továbbra is a 81 évvel ezelőtti mérést tekinti-e hivatalos rekordnak.

A cikkből kiderül, hogy az 1940. február 16-án (a mai) Miskolctapolcán mért -35,0 Celsius fokot tekintik az eddigi abszolút hidegrekordnak Magyarországon.

A napokban facebook oldalunkon mi is beszámoltunk arról, hogy a Bükk-fennsíkon egy töbörben elhelyezett mérőállomáson -35,5 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet.

Röviden a töbörröl

Definíció szerint a töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány százméteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki. A jelenség egyébként teljesen normális és rendszeresen, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár -30, -35 fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában.

Forrás: OMSZ

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.
Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!