Így vélekedik az esztergomi szertartásvezető „a tökéletes nagy napról”

Bodáné Molnár Tímea esztergomi okleveles szertartásszervező, ezer szállal kötődik a  tradicionális értékekhez. Tímea már megtapasztalta, hogy „a nagy nap” mennyire meghatározó egy személy életében. A szakember reméli, hogy az időjárási körülményekhez alkalmazkodva a jövőben minél több esküvőt megszervezhet és sok pár nagy napjával kapcsolatos álmait valósíthatja meg.

 

Kérlek, mutatkozz be, mit érdemes tudnunk Bodáné Molnár Tímeáról

-Bodáné Molnár Tímea vagyok, 27 éves, Esztergomban nőttem fel és jelenleg is itt élünk családommal. A Dobó Katalin Gimnázium elvégzése után 2011-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi Vitéz János (időközben a Bölcsészettudományi Egyetem részévé vált) karán óvodapedagógusi képzéssel folytattam tanulmányaimat. 2014-ben megszereztem az első diplomámat, majd ebben az évben el is helyezkedtem a gyerekkori óvodámban (Esztergomi Kertvárosi Óvodában) dolgozni. Időközben felkeltette az érdeklődésemet a német nemzetiségi óvodapedagógus képzés, ezért beiratkoztam az esztergomi egyetemi képzésre. 2017-ben kezemben tarthattam a második diplomámat is, immár német nemzetiségi óvodapedagógusként a csolnoki óvodának köszönhetően a gyakorlatban is megtapasztalhattam a két tannyelvű óvodai nevelés előnyeit, érdekességeit. 2017-ben házasodtam össze férjemmel, akivel 2018 tavaszán már meg is tapasztalhattuk a gyermekáldás csodáját. Kisfiammal jelenleg itthon vagyok, szeretném minden egyes örömteli pillanatát kiélvezni az anyaságnak.

Mikor döntötted el, hogy szertartásvezető szeretnél lenni?

-Kislány korom óta mindig is nagy csodálattal figyeltem az esküvőket, akár vendégként, akár romantikus filmek jeleneteiként. Egy esküvő minden apró részlete gondos szervezést igényel, melyek ha összhangba kerülnek, akkor a nagy nap felejthetetlen élményt nyújthat a házasulandó pároknak. Ez a csoda nyűgöz le engem az esküvők láttán. Gimnazistaként már többször találkoztam esküvői dekoratőr, esküvőszervezői és szertartásvezetői képzések hirdetéseivel, így már akkor elhatároztam, hogy a jövőben egyszer megvalósítom ezt az álmomat, hogy örömteli pillanatokat okozhassak a szerelmespároknak. A főiskola alatt korainak éreztem, hiszen más élvezett prioritást a célkitűzéseimben, majd mindig újabb fejezet köszöntött be az életemben, ami miatt halogattam ezt a lehetőséget.

Végül mégis eljött az idő.

-Igen. Maga az elhatározás, hogy mindenképpen szeretném elvégezni a képzést, 2016-ban fogalmazódott meg bennem, amikor a saját esküvőnket szerveztük. Rá kellett jönnünk, hogy nem könnyű feladat megszervezni egy esküvőt, pláne nehéz minden részletet összeegyeztetni. Az anyakönyvvezetők nagyon sok feladatot látnak el, hamar megtelik a naptárjuk az esküvői időpontokkal. Ezzel a problémával találkoztunk mi is, amikor az esküvőnk előtt egy évvel időpontot szerettünk volna foglalni a nagy napunkra. Sajnos folyamatosan akadályokba ütköztünk vagy a helyszín vagy az időpont miatt. Ekkor kezdtem el interneten keresgélni, hátha lenne alternatív megoldás a problémánkra, és azonnal találtam is: szertartásvezető. A szertartásvezető akkor és ott ad össze, ahol és amikor mi szeretnénk. A mi esetünkben (mivel nem szerettünk volna templomi esküvőt) maradt az anyakönyvvezető általi esketés, mivel végül sikerült egyeztetnünk. Azonban ez a nehézség ráébresztett arra, hogy valóban szükség van a szertartásvezetők rugalmasságára, ráadásul helyileg még nem volt elérhető szertartásvezető, csak Budapesten. 2020 tavaszán a vírus okozta karantén adott lehetőséget arra, hogy online képzéseken vegyenek részt az emberek. Ekkor találtam rá az addig is sokat nézegetett oktatási stúdió online indított képzésére. Úgy éreztem, itt az idő, most kell belevágnom.

Azoknak a személyeknek, akiknek hozzád hasonlóan ez az álmuk, ők hogyan követhetik a példádat? Milyen képzéseket, iskolákat kell ehhez elvégezni?

-Oktatási stúdiók által meghirdetett képzésen kell részt venni, a tanfolyam elvégzésével oklevelet lehet szerezni. A tanfolyamot a Prestige Oktatási Stúdiónál online formában végeztem, így videó kapcsolattal vettünk részt az interaktív előadásokon. Remek előadóktól tanulhattam a szakma követelményeit, a legkiemelkedőbb óraszámban a színészmesterség alapjait sajátíthattam el Kovács Gábor Dénes színészpedagógustól, színitanoda igazgatótól. Emellett anyakönyvvezető, szertartásvezető és esküvőszervező közreműködésével sajátíthattuk el a szertartásvezetői tudnivalókat. A tanfolyamot vizsgával zártuk, ahol tanáraink, illetve vendégek előtt adhattam össze egy fiatal párt (megrendezett esketés volt, nem valódi).

Milyen feladatokat lát el egy szertartásvezető?

-A szertartásvezető feladata egy korábban már megköttetett házassági fogadalom megerősítése, az eredeti, polgári szertartást jelképezve. Ezt a szertartást bárhol, bármikor vállaljuk, a szerelmespárok elképzeléseire szabva, egyedi, személyre szabott beszéddel.

Kérlek mutasd be, hogy zajlik le egy szertartás és a hozzá kapcsolódó részletek megszervezése

-A szertartás előtt mindenképpen szükséges egy személyes egyeztetés, mely megoldható online (videó beszélgetés) formában is. Ekkor egyeztetünk a párral az igényeikről, elképzeléseikről, melyek által elkészíthetem a hozzájuk, róluk szóló esküvői beszédet. A nagy napon az esketés helyszínén a szertartás előtt már felkészülten várom a párt, majd ünnepélyes bevonulásuk után kezdetét veszi a ceremónia. Köszöntöm a párt, a násznépet, vendégeket, majd a polgári szertartásnak megfelelően elhangzanak a kihagyhatatlan jelenetek: igenek, aláírások, gyűrű, csók stb. Ezeket a főbb részeket egészíthetjük ki a párok által elmesélt szerelmi történetükkel, a fogadalommal, a szülőköszöntővel. Az esküvő szintén közkedvelt része a manapság nagyon divatos közös momentum. Erről előre egyeztetünk a párokkal, hiszen a lehetőségek tárháza már határtalan, pár példát említenék: homokszórás (talán a legkedveltebb), fröccs készítése, növény ültetése. A ceremónia zárásaként pár útnak indító jókívánsággal köszöntöm az ifjú párt, majd közös koccintással ünnepeljük Őket. A szertartás alatt minden jelenet érzelmeket vált ki, melyeket hangsúlyosabbá tehetünk azáltal, hogy a párral egyeztetjük a zenei aláfestést.

Véleményed szerint milyen egy tökéletes szertartás?

-A tökéletes szertartás minden párnak mást jelent, épp emiatt tartom fontosnak, hogy szertartásvezetőként a pár minden kérését, elképzelését megpróbáljuk teljesíteni. Fontos, hogy a nagy nap úgy alakuljon, ahogyan az ifjú pár megálmodta, hiszen ezáltal válhat számukra tökéletessé. Számomra elengedhetetlen, hogy a ceremónia a szerelmespárról szóljon, ne pedig a felesleges sallangokról. Amennyiben a megteremtett légkör nyugodt, meghitt és sikerül oldott hangulatba kerülni, a párok is elfelejtik a sok ismerős előtt való szereplés okozta izgulást, átadhatják magukat az örömteli pillanatnak.

Térjünk egy kicsit rá a térségünkre: Esztergom és környezete megszámlálhatatlanul sok egyedülálló helyszínnel rendelkezik. Melyeket ajánlanád egy szertartáshoz?

-Valóban szerencsésnek érzem az esküvői helyszín kínálatot, hiszen sok szép hely van közvetlen környezetünkben, amely a kiváló helybeli dekoratőrök segítségével még inkább varázslatos szertartást tud kölcsönözni. Megemlítenék pár helyszínt, ahol kisebb vagy akár nagyobb szabású esküvők lebonyolítására is tökéletesek lehetnek véleményem szerint: az esztergomi Lóga-tó (férjemmel mi is itt házasodtunk össze), Szent Adalbert Rendezvényközpont, Lipót terasz, beltéri esküvőhöz kiválóan alkalmas az Esztergomi királyi Vár nagyterme, továbbá a Horváth-kertvendéglő, Aranyhalas tanya, a táti Wedding Beach és még sorolhatnám. Szertartásvezetőként a pár kérésére lehet akár háznál is a ceremónia.

A COVID-19 járvány hogy befolyásolta a mindennapi életedet és a munkádat?

-Mindennapi életemet szerencsére nem befolyásolta nagymértékben, hiszen jelenleg itthon tartózkodom a kisfiammal, azonban a kapcsolattartás átformálódott. A személyes találkozások, összejárások a szabad levegőre korlátozódtak a saját és mások egészségének megőrzése érdekében, ezzel párhuzamosan felértékelődött az online kapcsolattartás lehetősége. Munkásságomban korlátozva érzem a lehetőségeket, hiszen a karantén miatt a házasulandó párok bizonytalan helyzetbe kerültek. Érthető módon mindenki kivár, hiszen minden azon múlik, hogy tavasszal és nyáron hogyan alakul a nyitva tartása az éttermeknek, helyszíneknek. Bizakodó vagyok, hogy a tavaly (2020-as év) nyári példát tekintve, idén is megrendezésre kerülhetnek az esküvők, melyeken bizalmat kaphatok a pároktól. A megkeresések, egyeztetések a korlátozások ideje alatt akadálymentesen kivitelezhetőek az online beszélgetéseknek köszönhetően.

A veszélyhelyzet ideje alatt, hogy lehet/lehetett szertartásokat tartani?

-A veszélyhelyzet alatt hivatalos esküvőre tudtommal lehetőségük van a házasulandó pároknak a városházán, azonban más rendezvényekre jelenleg sajnos nincs mód. Remélhetőleg tavaszra változnak a rendelkezések, és tudnak tervezni a párok.

A veszélyhelyzet lazítása/végén várhatóan nagyon sokan szeretnének esküvői ceremóniát ezt a trendet te is tapasztalod?

-Úgy gondolom, hogy a kialakult helyzet miatt nagyon sok pár került nehéz helyzetbe. Tavaly sokan várták az esküvőjük napját, azonban szembe kellett nézniük a ténnyel, hogy a vírus sajnos keresztülhúzza a számításaikat. Sokaknak visszamondták a foglalásukat a helyszínek, vagy szolgáltatók, de voltak, akik úgy gondolták, hogy nem szeretnék bizonytalan, veszélyes helyzetbe sodorni szeretteiket, így maga a pár mondta vissza a ceremóniát. Számos fiatal kötött házasságot szűk körben a városházán, elnapolva a lagzit a következő évre. Véleményem szerint főleg a vírushelyzet miatt, idén valóban több szertartásvezetői megkeresés lesz. A vírustól eltekintve évről évre egyre nagyobb sikere van a szertartásvezetőknek, a szertartás formálhatósága, rugalmassága végett.

Ha szigorúan az időjárás oldalát nézzük, akkor melyek azok az időszakok, amelyeket leginkább ajánlani tudod a „nagy nap kitűzésére”?

-Szerintem minden évszaknak megvan a maga szépsége, mindenki más-más évszakban leli meg a varázst. A tavaszi esküvők az ébredő természet szépsége miatt, a nyári esküvők a megfelelő időjárási körülmények, a csodás és hatalmas virágkínálat miatt, az őszi a természet színei végett, a téli pedig a meghitt hangulatának köszönhetően lehet tökéletes. Azt tudom ajánlani, hogy mindenki hallgasson a szívére, és úgy válasszanak dátumot, ami számukra a legmegfelelőbb.

Melyek a fő prioritások az életedben a következő időszakra? Milyen fő célokat jelöltél meg magad előtt?

-Szeretném a vállalkozásomat minél jobban fejleszteni, esküvői szolgáltatókkal jó kapcsolatot kialakítani és tartani, továbbá minél több szerelmespárnak felejthetetlen élményt nyújtani a nagy napon, hogy örömmel emlékezhessenek vissza az esküvőjükre.

 

Névjegy: Bodáné Molnár Tímea

Bodáné Molnár Tímea 1993.05.23. született Esztergomban. 2011-ben végezte el az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumot, majd 2014-ben a PPKE BTK óvodapedagógia képzésén, 2017-ben pedig a PPKE BTK Nemzetiségi Német óvodapedagógia képzésén szerzett diplomát. 2020-ban a Prestige Oktatási Stúdióban okleveles szertartásvezetői képzésen vett részt, melyet sikeresen teljesített.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!