Beköszöntött az igazi ősz

Bár már egy hónap eltelt az őszből, mégis azt mondhatjuk, hogy csak most október 6-án, szerdán köszöntött be igazából a harmadik évszak. A borongós, esős idő mellé ráadásuk szél is társult, ami tovább ronthatja a hőérzetünket és a hangulatunkat.

Ahogy az lenni szokott, szeptemberben még bőven voltak olyan napjaink, amikor felvehettük a rövidnadrágot, sőt szeptember 15-én mindössze egy tized választott el attól, hogy 30 fokot mérjünk! Akkor a sárisápi állomásunknál 29,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Persze a hónap vége felé már egyre hidegebbek lettek a hajnalok is, bár megesett, hogy amíg éjszaka mondjuk 2,9 fokot mértünk, addig napközben 20 fok fölé mentünk. Tudjátok, ez az a tipikus eset, amikor nem lehet előre eldönteni, hogy mit vegyünk fel. Hajnalban a pulcsi kevés, délután meg már sok…

Amikor szeptemberben azt mondtuk, hogy „hideg van”, akkor valójában a napi maximum hőmérséklet mindig meghaladta a 15 fokot! Most viszont, október 6-án – az aradi vértanúk emléknapján – a 11-et is alig súrolta…

Egyre jobban hullnak a falevelek

Idén feltűnt valami szokatlan, legalábbis egy olyan jelenséget láttunk augusztusban, ami azért nem szokványos. A falevelek már az utolsó nyári hónapban elkezdtek elszáradni, sárgulni, ami többek között azért lehet, mert egy-egy hidegfront között hosszan tartó meleg időszakok követték egymást és vajmi kevés csapadék hullott.

Érdekes, hogy tavaly október elején kezdtek el tömegesen sárgulni a falevelek, idén viszont már szeptember idusán kezdett egyre szebbé válni a természet. Nos, így október első napjaiban pedig kimondottan sok falevél vált el a törzstől és a vadgesztenyék is potyognak serényen.

A Sátorkőpusztai-barlanghoz vezető ösvény mellett álló, lágy szélben lengedező akácfa is jól mutatott, pláne úgy, hogy az egyik ágán még zöldek, a másikon már sárgák voltak a levelek. Hiába, a természet a legnagyobb alkotóművész.

Esőben emlékeztünk a hősökre

Amíg október 5-én, kedden ragyogó napos időnk volt – igaz kora délután megjelentek az első hírmondók, vagyis néhány ártalmatlan felhő az égen – addig szerdára kimondottan barátságtalan, zord idő lett. Itt az ősz, mondták reggel az iskolába igyekvők, hiszen pocsolyákba léptedtek, kapucnijukon nyomot hagytak a cseppek és az esernyőkről is folyt le a víz.

Az október 6-i esztergomi városi és késő délutáni ünnepség is rendben lezajlott, igaz a változó intenzitású eső úgy 12:45 után jobban rákezdett és nagyjából egy órán át erős intenzitással zuhogott, így például a Kegyeleti Stafétafutás is elmaradt. Egyébként dorogi állomásunk éjféltől 21 óráig összesen 10,99 mm csapadékot mért. Na de mennyi az annyi?

Ha azt nézzük, hogy az augusztusi csapadékösszeg 46,6 mm, míg a szeptemberi kicsivel kevesebb, 43,5 mm volt, akkor azt mondhatjuk, hogy egy nap alatt lehullott az egyhavi csapadék negyede. Így már nem is tűnik olyan kevésnek.

Pulcsi és sapka is elkélt

Amíg október 5-én pólóban sétálgattunk Esztergomban, addig egy nappal később két pulóvert, sőt még egy kabátot is magunkra öltöttünk és így is fáztunk egy kicsit a délutáni megemlékezésen. Ha a hőmérsékleti grafikonra pillantunk, akkor szépen látható, hogy az október 6-i hidegfront hajnalban érkezett meg, hiszen az éjjeli órákban még 17 fok volt, míg napközben (amikor intenzíven esett) csak 10,9 fokot mértünk. Cikkünk születésekor, azaz 21 órakor 11,3 fok volt.

Persze mostantól nem minden októberi nap lesz ilyen zord, lesznek még jó idők, sőt csütörtökön felszakadozik a felhőzet. A strandpapucsot és a fürdőruhát azért tegyétek már el és poroljátok le a melegebb lábbeliket. Hamarosan szükség lesz rájuk.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!