Jégesővel érkezett meg Felvidékről a zivatar

Augusztus 29-én, vasárnap kora délután közepes erősségű zivatarok haladtak át térségünkön. Bár az özönvíz ezúttal – legalábbis Esztergomban – elmaradt, azért hullott némi csapadék a városban és a környékén.

Kora délután már gyülekeztek a fellegek

Már a reggeli órákban sejtettük, hogy a mai nap folyamán nem a napsütésé lesz a főszerep és hogy délután megdörrenhet az ég. Számításunk be is jött, 14-15 óra között egyre erősödő mennydörgésre figyeltünk fel: Szlovákia, pontosabban Párkány-Kőhídgyarmat felől zivatarcella közelgett, mely 14:30-14:40 között érte el térségünket.

14 óra után érte el Esztergomot a zivatar

Előbb Nyergesújfalu-Tát térségében, majd Esztergomban is leszakadt az ég, igaz utóbbi helyszínen perceként változott az intenzitása. Aztán 14:50 körül 1-2 percig borsónyi méretű jég is esett, igaz ahogy földet ért, szinte rögtön el is olvadt.

Jég is esett Esztergomban

A zivatar 15 óra után hagyta maga mögött Esztergomot, igaz Nyergesújfalu-Lábatlan-Süttő térségében még tovább tombolt. Aranyhegy városrészről hosszasan videóztuk a távolodó cellát, mire sikerült két ígéretes villámot is megörökítenünk.

Már tisztulni kezdett az ég, mire jött (16 óra körül) az újabb zivatar, igaz ez nem érintette Esztergomot, Muzsla-Nyergesújfalu Bajna vonalon haladt tovább. Ezt követően Esztergomban csak 18 óra után kezdett el esni az eső, igaz addigra már olyannyira megnyugodott a légkör, hogy több zivatar már nem alakult ki.

Eltűntek a Gerecse csúcsai

A délutáni zivatar után tettünk egy kört Esztergomban. Az utcák legmélyebb pontjain megált a víz, de összességében most nem okozott gondot a csapadék, a csatornák szinte mindenhol állták a sarat.

A csatornák elnyelték a vizet

Az Időkép csapadéktérképe szerint Tokodnál és Tokodaltárónál 9-10 mm, Tátnál 13-20 mm, Nyergesújfalunál 24 milliméter csapadék is hullott. Ezzel szemben egy esztergomi felhasználó 4,68 millimétert mért.

Megállt a víz Esztergomban

Saját állomásaink közül a dorogi 1,08 millimétert, míg a sárisápi 2,10 millimétert rögzített. Vagyis elmondhatjuk, hogy a mai nap folyamán szerencsések voltunk és csak térségünk nyugati fertályát kapták el a zivatarok.

Megállt a víz Esztergomban

Nem kell sokat várni a következő hidegfrontra, kedden ugyanis újra megdörrenhet az ég. Egyre inkább úgy néz ki, hogy a nyár már véget ért, a napi csúcsértékek (legalábbis jelen állás szerint) a következő napokban nem fogják elérni a 25 fokot sem.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!