Csaknem kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat a tegnapi szélvihar miatt

A szerdai vihar nyomán 189 esethez riasztották a tűzoltókat, leggyakrabban kidőlt fák, letölt ágak miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Kidőlt fa Esztergomban, a Dobogókői úton 2021. május 5-én

Mukics Dániel azt mondta, hogy a legtöbb riasztás Budapestről és Pest megyéből érkezett, de Vas megye kivételével minden megyében okozott károkat a vihar. A fák sok helyen utakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre, járművekre és épületekre dőltek – tudatta, hozzátéve, az erős szél 16 épületben okozott kárt a tető, illetve a kémény megbontásával.

Budapesten, a II. kerületben egy kocsiszínben álló villamosra, a III. kerületben egy társasházra dőlt egy fa. A VI. kerületben útra hulló cserepek, a XII. kerületben leszakadt elektromos vezeték miatt riasztották a tűzoltókat – ismertette.

Mukics Dániel azt javasolta, hogy a vihar után mindenki járja körbe az otthonát, nézze meg, milyen károk keletkeztek, és azokat minél hamarabb állítsa helyre. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-t és a szolgáltatót – mondta a szóvivő.

A viharban kidőlt egy 2 méter törzsátmérőjű, 30 méter magas öreg platánfa a Margitszigeten.

A szélviharban kidőlt platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én. Forrás: MTI/Lakatos Péter

A térségünkbe északnyugat felől megérkező hidegfront következtében 16 óra 30 perc körül megerősödött a szél, majd nemsokkal később csapadék is párosult a szélrohamok mellé.

Szerda délután kerítésre és házra dőlt egy fa Esztergomban, a Dobogókői úton (1111-es jelzésű út). 19 óra magasságában jártunk a helyszínen, akkor még nem érkeztek meg a tűzoltók a helyszínre. Térségünkben egyébként főként felborult virágokkal, letört gallyakkal lehetett találkozni.

Az elmúlt 24 óra legerősebb széllökései (Forrás: OMSZ)

Az Orzágos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján térségünkben a legerősebb széllökések 60-80 km/h közöttiek lehettek. Látható, hogy Budapesten, a János-hegyen elhelyezett szélmérőjük közel orkán erejű, 114 km/h-ás széllökést is mért.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!