Jó pár hidegrekord dőlt meg – ez történt áprilisban

Térségünkben egy melegrekord mellett hét hidegrekord dőlt meg az év negyedik hónapjában, a Föld napján kialakult az év első zivatara. A méréseink kezdete óta eddig még nem volt soha ennyire hideg április, mint idén. Lássuk, hogy időjárás szempontjából mi történt még idén áprilisban. 

Meleg- és hidegrekordok

Az elmúlt másfél évtized legalacsonyabb és legmagasabb áprilisi hőmérsékleti adatai (dorogi mérések alapján)

Április első napja egyből egy melegrekorddal indított, ráadásul térségünkben ez volt az első – és eddig egyetlen – nyári nap az idei esztendőben. Bolondok napján Dorogon és Sárisápon is pár tizeddel 25 Celsius fok fölé emelkedett a napi maximum-hőmérséklet.

Áprilisra szokták mondani, hogy szeszélyes hónap, ezt idén is bebizonyította. A melegrekordot követő napokban máris arra kellett feleszmélnünk, hogy havazik. Április 6. és 8. között több hózápor is kialakult, sőt 8-án átmenetileg foltokban a hó is megmaradt, a nap folyamán még további két hózápor és átmenetileg apró szemű jégeső is kialakult. Eközben persze sorra dőltek meg a hidegrekordok; április 5-én -4,2 °C-ot, 6-án -2,6 °C-ot, 7-én -3,6 °C-ot, 8-án -2,7 °C-ot, 9-én pedig -5,0 °C-ot mértünk, mindegyik új hidegrekordnak számít, vagyis az elmúlt 15 év legalacsonyabb napi hőmérsékleteinek számítanak ezek az értékek.

A változatosság kedvéért az áprilisi havazásokat felmelegedés követte, április 12-én például már 21,7 fokot is mértünk. Ez nem számít új rekordnak, de érdekességként mindenképp megszerettük volna említeni, mivel egy nappal később, április 13-án alig mértünk 6 Celsius fokos nappali „csúcshőmérsékletet” és ismételten havazott, lepelnyi hó gyűlt össze, amely gyorsan el is olvadt aztán.

Havazás Dorogon 2021. április 13-án

Az új élet reményében virágozni kívánó növények megpróbáltatásai még itt sem értek véget, ugyanis másnap újabb hidegrekord dőlt, április 14. napján 0,5 Celsius fokkal állt be az új hidegrekord.

Április 15-e sem hozott unalmas időt, ugyanis a délutáni záporok során rövid ideig apró szemű jég potyogott.

A következő napok kevesebb izgalmat tartogattak magukban, de 18-19-e időjárása például őszies jegyeket mutatott, az eső mellé hűvös időjárás párosult.

Április 22-e a Föld napja, amelyet az időjárás az év első zivatarával ünnepelt. Nem kell gondolkodnunk azon, hogy vajon hol jártunk ebben a nagy viharban, mert simán lehet, hogy sokan észre sem vették, hogy kialakult az év első zivatara. Összesen annyi történt, hogy térségünk nagy részébe kisebb zápor érkezett, amelyet például Dorogon egyetlen(!) dörgés kísért. Az egészen biztos, hogy ez a „vihar” nem vonult be az év leghevesebbjei közé.

Idén az első zivatar április 22-én alakult ki a térségben

Azoknak a gyümölcsfáknak, amelyek eddig kitartottak és ellenálltak a szeszélyes áprilisnak, a hónap végén újabb megpróbáltatással kellett szembenézniük; 24-én -0,8 °C-ot, 26-án -1,6 °C-ot, 27-én -1,5 °C-ot mért dorogi időjárás-állomásunk. Ezek közül a 27-i mérés új rekordnak számít, a többi napon nem dőlt meg a rekord (az elmúlt 15 évben volt már ennél komolyabb fagy ezeken a napokon).

Személyes tapasztalatunk, hogy a gyümölcsfák már egyre ellenállóbbak, ki vannak képezve a szeszélyes időjárással szemben, talán ennek is köszönhető, hogy csak a legkorábban virágzásnak induló barackfák termései fagytak el (a mi legnagyobb bánatunkra).

Csapadék adatok

Csapadék alakulása 2021. áprilisában (dorogi mérések alapján)

A negyedik hónap során Dorogon 36,5 mm, Sárisápon 42,4 mm csapadékot mértünk összesen.

A legtöbb csapadék mindkét mérőállomásunkon 13-án hullott: Dorogon 14,4 mm, Sárisápon 17,0 mm csapadék gyűlt össze 24 óra alatt. A sárisápi adat az idei év legcsapadékosabb napja is jelenleg.

12 olyan nap volt, amikor kialakult valamilyen csapadék. Jelentős, 24 óra alatt 5 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék három alkalommal fordult elő.

1 zivatarról tudunk beszámolni (április 22.).

Az elmúlt évekhez viszonyítva

Az elmúlt évek átlagos hőmérsékleti értékei áprilisban

A méréseink kezdete óta eddig még nem volt soha ennyire hideg április, mint idén. A havi középhőmérséklet 8,3 Celsius fok lett. Az áprilisi átlag térségünkben 12,3 Celsius fok. Ez azt jelenti, hogy az idei középhőmérséklet 4(!) Celsius fokkal marad el az átlagostól. Ezen talán nem lepődünk meg, ugyanis idén áprilisban hétszer dőlt hidegrekord a térségben.

A legalacsonyabb hőmérséklet idén áprilisban -5,0 Celsius fok volt. Az elmúlt másfél évtized legalacsonyabb áprilisi hőmérséklete -5,9 Celsius fok volt, amelyet tavaly áprilisban mértünk. Ilyen szempontok alapján idén nem állt be új rekord.

A legmagasabb hőmérséklet idén áprilisban 25,6 Celsius fok volt. Az elmúlt másfél évtized legmagasabb áprilisi hőmérséklete 30,4 Celsius fok volt (2012 áprilisában), tehát ilyen szempontok szerint sem dőlt rekord.

Dorogi mérőállomásunk szerint idén áprilisban 36,5 mm csapadék hullott, amely picivel több, mint az átlagos áprilisi csapadékösszeg (26,6 mm), de szélsőségekről itt nem beszélhetünk.

Áprilisban átlagosan 0-2 zivatar szokott térségünkben kialakulni, idén 1 zivatart jegyezhettünk fel.

Áprilisban köd nem gyakran alakul ki, idén sem alakult ki.

 

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!