A dorogi Kálvárián kirándultunk

Megnéztük Dorogot fentről. Felmásztunk a Kálvária-hegyre.

A Kálvária-dombon községi összefogással alakították ki 1928-ban a teraszokat és állítottak domborműves kerámiaképekkel stációkat. 1929-ben készült el a Kálvária-kápolna, amelyet sajnálatos módon 1981-ben felrobbantották, helyére bányász emlékmű – aknatorony – került.

Kálvária a kápolnával 1981 előtt (Fotó: dorogimedence.hu / Dorog Anno facebook oldal)

A háborús pusztulás és elhanyagoltság után 1996-ban a város önkormányzata lakossági összefogással helyreállíttatta az épületegyüttest és a szoboralakokat.

Fent található az aknatorony

Fent található az 1981-ben felállított aknatorony, amelyet a Közhírré Tétetik 2016. októberi számában megjelent információk szerint kilátóvá terveznek átalakítani, így még magasabbról tekinthetnénk rá a városra.

A kép jobb oldalán látható a dorogi Buzánszky Jenő Stadion

További információk és képek a Kálváriáról a dorogimedence.hu cikkében olvashatóak.¹

Túránk során megtekintettük a Mária-barlangot nappal és éjszaka is.

A dorogi Mária-barlang a Villa utcáról (ma Ady Endre utca) érkező vízlefolyásokat felfogni hivatott, 1925-ben épült támfal, 1926 óta kegyhely. Morva Izidor főjegyző a családját elkerülő szerencsétlenség (merénylet) emlékére barlangot építtetett a falban, melyet 1926-ban szenteltek fel. Végleges formáját az új kúttal és vízvezetékrendszerrel 1928-ban nyerte el. Építésének 80. évfordulóján, 2006-ban került sor a teljes felújítására.

Morva Izidor márványtábláján az alábbi szöveg olvasható:

A Szűz Anya megoltalmazott 1926. augusztus 7-én 3 órakor – Morva család²

A Mária-barlanghoz hasonlóan nappali és esti felvételt készítettünk a Szent József-plébániatemplomról is, amely egy katolikus templom a dorogi Hősök terén.

Az 1701-es visitatio canonica számolt be arról, hogy a 120 hívőből álló plébánia közadakozásból templomot emel Dorogon Szent József tiszteletére. 1735-ben elkészült az első templom, egy fatornyos épület, melyet hamar kinőtt a község.

A mai templom építését 1767-ben kezdték meg. 1775-re lett kész, és Révay Antal püspök szentelte fel. A huszadik század második felében többször is felújították. 1967-ben és ’68-ban eredeti seccoit modern freskókra cserélték, majd 1976-ban és 1990-ben külsőleg renoválták.³ 

Végezetül egy esti dorogi látkép, háttérben az esztergomi Bazilikával:

Éjjeli látkép Dorogról, háttérben a Szent Borbála templom és az esztergomi Bazilika

Forrás:
¹ dorogimedence.hu
² Dorogi lexikon A–Zs. Szerk. Solymár Judit, Kovács Lajos. Dorog: Dorogi Közművelődési Közhasznú Társaság. 2000. / Wikipédia

³ esztergomi-ersekseg.hu: Dorog – Szent József plébánia. esztergomi-ersekseg.hu / Wikipédia
⁴ Solymár–Kovács 2008: Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon. Dorog: (kiadó nélkül). 2008. / Wikipédia

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!