Életbe lépett a hőségriadó, ha lehet, ne tartózkodjunk napon a legmelegebb órákban

Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó. Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja – írja az MTI.

Mint ismert, június első napjaiban még nem nagyon volt szükség fürdőruhára – a maximum hőmérséklet ugyanis csak 24-25 fok körül alakult -, majd aztán igazi hőhullámmal robbant be a nyár. Június 19-óta hőségriasztás volt érvényben: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tisztifőorvos elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedést, amely kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben.

Bár csábító a nyári melegben kimenni a vízpartra, az erős UV-sugárzás miatt most gyakorlatilag percek alatt leéghetünk. 11-15 óra között lehetőség szerült ne tartózkodjunk a napon. Ilyenkor jobb a légkondicionált helyiségben, árnyékban, vagy hűvös helyen átvészelni a legmelegebb órákat, a Palatinus-tó és az uszodák ugyanis megvárnak bennünket. Még késő délután, sőt akár este 20 óra körül és mérhetünk 30 fokokat – ami valljuk be, mediterrán országokat idéző hangulatot juttathat eszünkbe – így akár vacsora után is érdemes lehet egyet strandolni. Erre tökéletes választás valamelyik szabad vízfelület, ahol nem vagyunk nyitvatartási időhöz kötve.

Bizonyára azt is láthattátok, hogy egyes településeken, köztük Esztergomban is locsolják az utakat: ez abból a szempontból is fontos, hogy így hűtik az úttestet, másrészt ezzel megelőzik azt, hogy az aszfalton lerakódott por felkeveredjen.

Egyébként a lakosság hőérzetének javítása érdekében a Széchenyi téren felszereltek két párakaput is, így aki hűsölni szeretne, az egyszerűen csak sétáljon át rajta. Sőt többfelé működnek az ivó- és szökőkutak is, így sétálás közben egy kis frissítést is be lehet iktatni.

Az sem utolsó szempont, hogy a munkavégzést és a sportolást is érdemes későbbi időpontra tervezni. A futás, fizikai munka igencsak megterhelő lehet: naplemente után igen kellemes lehet egy kis kerékpározás is, persze, ha bírjátok a szúnyogrohamot, így ha útnak indultok, mindenképpen fújjátok be magatokat szúnyogriasztóval.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

(Forrás: MTI/Dorog-Esztergom Térségének Időjárása)

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!