Ma van a Nemzetközi Duna Nap

Naplemente az esztergomi Dunánál, a Mária-Valéria híd előterében
Naplemente az esztergomi Dunánál, a Mária-Valéria híd előterében.

Június 29-én ünneplik Európában a Nemzetközi Duna Napot. Na de pontosan miről is szól ez a nap? Most mindent elárulunk nektek.

Térségünk, vagyis az Esztergomi járás északi, természetes határvonalát képezi az a folyam, melyet Dunaként ismerünk. Német nyelvterületen Donaunak nevezik, a szlovákok Dunajnak hívják, a románok Dunărea-ként hivatkoznak rá.

Voltak olyan időszakok, amikor csak az egyes áradásokhoz köthető tudósításokkor került hírekbe a Duna: persze néha megmutatja a vad, pusztító oldalát, de sokkal inkább egy olyan folyamról van szó, ami az év jelentős részében elbűvölő és nem mellesleg kapcsolatot teremt a nemzetek között. Ebból a szempontból örömteli volt, mikor az államok is felismerték, hogy meg kell védenünk a közös kincset.

Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.
Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.

2004-ben a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság javaslatára, a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából megrendezték az első Nemzetközi Duna Napot. A 2004. június 29-i eseményekkel igazi hagyományt teremtettek, hiszen azóta minden évben programok sorával készülnek-e jeles napra.

A kezdeményezéssel rávilágítottak arra is, hogy közös erővel akár megoldást is lehet találni a vízgazdálkodási problémák leküzdésében és talán idővel azt is el lehet érni, hogy ne csak egy „végtelen” erőforrásként tekintsünk a Dunára, amelyet évszázadokig büntetlenül ki lehet használni.

Az idei jeles nap mottója: „Fedezd fel a Dunát”! Ha belegondolunk ez a szlogen teljesen aktuális, ugyanis az elmúlt években több kampány is indult annak érdekében, hogy minél inkább kiaknázzuk a folyóban rejlő lehetőségeket.

Jégzajlás a Dunán Esztergomnál
Jégzajlás a Dunán Esztergomnál, 2017.

Ennek ékes példája, hogy újraindultak a dunakanyari körjáratok, evezős, kenus kikötők létesültek, vízi táborokat szerveznek, a horgászok rendszeresen ellepik a partokat és természetfotók százai készülnek a Dunáról. Ami pedig külön öröm és mi is beszámoltunk róla: a víz annyira tiszta lett az elmúlt években, hogy visszatértek a dunavirágok is!

Nem mellesleg mivel a vízgyűjtő területét tekintve 19 országot és 81 millió embert kapcsol össze a folyó, így fontos, hogy vigyázzunk rá, mivel a Duna összeköt bennünket. Boldog „születésnapot” Duna!

Ti hogyan tekintetek a Dunára? Írjátok meg nekünk kommentben!

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!