Emelkedett a Duna vízszintje, eltűntek a zátonyok

Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.
Naplemente Esztergomban az áradó Dunánál 2018. október 26-án.

Napokig cikkeztek arról országszerte, hogy hazánk legnagyobb folyójának vízszintje rekordokat dönt meg. 2018. október 25-én hajnalban érte el a Duna az eddigi legalacsonyabb értékét, a -21 centimétert (a korábbi rekord -2 cm volt), majd lassú emelkedésbe kezdett. Időközben a folyó vízgyűjtőjének ausztriai és németországi szakaszainak egyes részein 100-200 milliméternyi csapadék hullott, így emelkedni kezdett a vízszint. 26-án napközben aztán erősebb fokozatra kapcsolt és óránként 6-7 centimétert emelkedett a vízszint. A jelenség látványos fotókat és videókat produkált:

A zátonyok szép lassan eltűntek, a folyó visszavette azt a területet, ami az övé. A száraz mederszakaszokon rendre szemetet hagytak az arra járók, hiszen sokan látogattak ki a partra az utóbbi napokban. A megemelkedett vízszint természetesen vitte magával a hulladékot, mint ahogy árvíz idején szokta.

Folyamatosan emelkedett a Duna vízszintje 2018. október 26-án.

A motorkerékpár nyoma, és a cipők lenyomata, valamint a kinőtt növényzet is szépen lassan víz alá került, így egy időre valamelyest csökken a folyó népszerűsége.

Frissítés: A folyó szombaton (okt. 27) 137 centiméteren tetőzött, majd csökkeni kezdett a szintje. 2 nappal később, október 29-én este 21 órakor elérte a 61 centimétert, majd újra lassú emelkedésnek indult. Valószínűleg most sem éri el a 150 centimétert, hiszen nem esett kiemelkedő mennyiségű csapadék a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén.

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!