Esős és szeles volt a húsvéti hétvége, kialakult az év első zivatara

Nagyszombaton esős időben volt részünk, kialakult a 2018. év első zivatara. Húsvétvasárnap és húsvéthétfő szárazabban, egyben szelesebben telt.

Kronológiai sorrendben haladva először említést kell tennünk 2018. március 29. napjáról, csütörtökről, amikor reggel és a kora délutáni órákban gyenge eső, késő este eső volt jellemző. E napon Dorogon 6,3, Sárisápon 8,6 milliméter csapadék hullott.

Nagypéntek hajnalán folytatódott a csapadékos idő, de délutánra megszűnt az eső és a felhőzet is felszakadozott. Kellemes időben lehetett részünk. A hajnali csapadék Dorogon további 7,1, Sárisápon 7,6 milliméter csapadékot eredményezett. Délután 14,2 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet.

Peremfelhővel érkezett a csapadék 2018. március 31-én

A hónap utolsó napján, egyben nagyszombaton többszöri megszakítással, de lényegében egész nap esett. Reggel kisebb eső alakult ki. 13 óra 30 perc körül kialakult a 2018. év első zivatara, amelyet intenzív zápor kísért.

Így érkezett az év első zivatara Dorogra (Kép: Időkép.hu/webkamera)

Így érkezett a 2018. év első zivatara Sárisápra:

A blitzortung.org weboldalon található villámtérképen jól látszik, hogy az ország egyik legintenzívebb zivatarcellája éppen térségünkön vonult át. Haladása során intenzív zápor kísérte.

Villámtérkép (Forrás: Blitzortung.org)

Néhány órás szünetet követően délután és este újabb csapadék alakult ki. Összességében Dorogon 20,6, Sárisápon 27,0 milliméter csapadékot regisztráltunk ezen a napon. A csapadékos időjárás ellenére a hőmérséklet 16,1 fokig emelkedett.

Csütörtök és vasárnap között Dorogon összesen 34,0, Sárisápon 43,2 milliméter csapadékot mértünk.

Húsvétvasárnapra megszűnt a csapadék, de a hőmérséklet jelentősen visszaesett, a nap legmelegebb időszakában is csak 11,9 fokig emelkedett a hőmérséklet és feltámadt a szél. Térségünkben 72 km/h körüli széllökés is kialakult.

Vasárnapi naplemente Esztergomból (Kép: Kovács Vivien)

Húsvéthétfő is hasonlóan telt. Még időnként feltámadt a szél, csapadék nem alakult ki. A legerősebb széllökések a délelőtti órákban alakultak ki, a legerősebb elérte a 63 km/h-át. A hőmérséklet 14,2 Celsius fokon tetőzött.

Az esős, szeles idővel járó hidegfront után megnyugodott időjárásunk

Sajnos még senki nem írt hozzászólást. Legyél Te az első!

Te mit gondolsz a cikkben leírtakról?

Az e-mail címedet nem tesszük közzé, illetve nem adjuk ki harmadik félnek.




Időtúllépés történt. Kérlek, add meg újból a CAPTCHA értékét!